Ubuntu på armen

Ubuntu på armen

Nytt produkt skal hindre barna fra å gjøre skade på pc-en.

Utviklerne i spanske Now Computing har kanskje sett seg lei på at poden har fri tilgang til familiens datamaskin.

Nå har selskapet lansert et prosjekt på Kickstarter som skal beskytte familiebilder og dokumenter, skriver Techcrunch.

Operativsystem på armen

Produktet Stormfly er rett og slett en 16GB minnepinne med en versjon av Linux-distribusjonen Ubuntu som kan startes og kjøres på Mac eller pc.

Minnepinnen leveres som et armbånd, slik at håpefulle lillegutt (eller veslejenta) kan bære med seg sitt egen operativsystem hvor som helst.

Stormfly kjører også helt isolert fra operativsystemet som er installert på maskinen, og på den måten unngår man å miste filer og informasjon ved uhell. Så sant sneipen ikke er en kløpper på Linux, riktignok. Stormfly kan også brukes som vanlig minnepinne.

Nå er det riktignok ikke spesielt vanskelig å lage sin egen løsning med Ubuntu på en vanlig minnepinne, men det er klart mange som hverken har tid, lyst eller kunnskapen som er nødvendig for å lage sin egen.

Kryptert, automatisk skylagring

Det er jo andre fordeler med Stormfly som ikke er like lett å fikse for de fleste. Foreldre trenger for eksempel ikke bekymre seg for at den lille skal miste informasjon som lagres på Stormfly. Enheten er sikret med 128bit kryptering, og krever personlig passord under oppstart.

Mot en månedlig sum lagres og krypteres i tillegg alle data i nettskyen, og selskapet kan sende ut en komplett erstatningsenhet i løpet av 24 timer om poden skulle finne på å miste den.

Løsningen er selvsagt ikke ekslusivt for barn, og Stormfly foreslår at løsningen kan være en god match for skoleelever, studenter, lærere og forretningsreisende.

Foreløpig er prisen omtrent 320 kroner for enheten. Automatisk sikkerhetslagring koster omlag 100 kroner i måneden, og en erstatningsenhet (med all lagret privat informasjon) koster 250 kroner.

Det er også verdt å merke seg at dette ikke er en mikro-pc slik som for eksempel Raspberry PI eller den norske USB-pcen Cotton Candy. Stormfly er til sammenligning bare en bootbar og tilpasset USB-stikke som krever en komplett pc eller Mac for å være til nytte.

Se video: Stormfly Demo