Ubuntu vraker Firefox for mini-pc

Ubuntu vraker Firefox for mini-pc

Google overtar som standard nettleser på Ubuntu for minibærbare.

Det er Googles Chromium som blir standardnettleser på Ubuntu Netbook Edition, i stedet for Mozillas Firefox. Det viser Ubuntus liste over gjøremål som har blitt publisert på Launchpad. Chromium er åpen kildekode-versjonen av Chrome.

Årsaken til byttet er at Chromium er mer egnet for minibærbare; den er tynnere og bruker mindre ressurser.

Chrome/Chronium sniker seg sakte, men sikkert oppover på brukstallene for nettlesere. I dag har de mellom seks og sju prosent brukere, mens Firefox står på stedet vil på rundt 25 prosent. Markedslederen Internet Explorer blør.

Ikke alle Linux-distribusjoner kommer til å omfavne Chromium, tror Linux-mag. Fedora og andre standard-distroer vil trolig holde seg til Firefox.

Årsaken er blant annet at Google slipper Chromium i ikke-stabile utgaver. Og av og til bruker nettleseren egne varianter av åpne biblioteker, hvilket medfører at Fedora i så fall må legge ved to versjoner av disse bibliotekene. Noe av koden er dessuten ikke lisensiert med Open Source Initiative-lisens, påpeker Tom Callaway fra Fedora i sin blogg.

Ubuntu er imidlertid ikke med det eneste operativsystemet som satser på Chromium. Googles nettleser er allerede standardnettleser i Intel og Nokias Meego.

Nett-tjenester