Uunnværlig i it-hverdagen

Uunnværlig i it-hverdagen

Test: Mamut Teamwork har vært testet i noen måneder. Holder produktet hva det lover?

I riktig gamle dager kom gule lapper med et enkelt heftelim inn som den beste venn en kontorist, elev, student og så videre kunne få. Og etter noen år var det vanskelig å tenke seg hva vi gjorde for å melde, rydde, organisere, merke og veilede før disse gjerne gule lappene tok over. Omtrent sånn føles det etter noen måneder med Mamut Teamwork: Hvordan holdt man ut før?

Det er sjelden at gode førsteinntrykk varer lenge, eller en begeistring over et produkt holder seg. Etter et halvt år er vi fortsatt begeistret over denne gullgruven for den mobile arbeidsmauren, eller den som vil ha en grei måte å overføre filer mellom jobb og hjemme, eller hjemme og hytta, eller dele bildene med familien, eller prosjektdokumenter med kolleger i samme miljø som du deler dokumenter med familien.

Løsningen er verdt å se på både for hjemmebrukere, prosjektgrupper, frivillige foreninger og bedrifter som ikke vil bygge og vedlikeholde for mye av egen infrastruktur.

Mamut Teamwork er en gratis løsning, og består av en liten installasjonsfil som lastes ned fra hjemmesidene til Mamut. Produktet er todelt, en sikkerhetskopidel og en samarbeidsdel. Sikkerhetskopidelen vant vår test av denne type produkter.

Komponentene som kommer i tillegg i Mamut Teamwork er sikker filsending og streaming, synkronisering og deling av filer over nettverket. Forskjellen mellom de tre siste er at ved streaming så deler du ut filer hvor du har kontrollen over endringer, mens fildeling innebærer at du og en eller flere andre brukere har et delt filområde hvor alle kan endre, legge til eller slette filer.

Synkronisering er ditt eget verktøy for å synkronisere filer mellom flere pc-er.

Sikkert og enkelt i bruk

Mamut sikrer tjenesten gjennom to nivå med passord. Et passord tilknyttet e-postkontoen du må oppgi for nedlasting, og en passfrase (et lengre uttrykk/setning) som brukes til å sikre og kryptere data når det overføres til den sentrale tjenermaskinen.

I tillegg kan alle filer som deles med andre sikres med passord, enten det samme hver gang eller med variasjon. I følge Mamut er den sentrale tjeneren alt lagres og styres mot, plassert et sikkert sted i Nord-Europa, med sikkerhetskrav som følger av strengt datasenter.

Gode og konsise hjelpetekster er tilgjengelige, også på norsk, hos Mamut. Teamwork kan med andre ord fint tas i bruk over landegrensene.

Vi bruker stort sett alle deler av produktet, med mest vekt på synkronisering. Siden vi nødvendigvis arbeider i flere pc-er har vi endelig en lettvint og sikkert måte å få samkjørt kunnskapsbaser, testnotater, bilder og tekst i et felles synkronisert miljø. Noen justeringer måtte riktignok til for å få dette til å fungere i et bedriftsnettverk, mye på grunn av en feilinnstilling i en brannmur hos internettleverandøren vi da brukte.

Vi har gjennom månedene kun én gang opplevd at en synkronisering har feilet, men har ikke klart å gjenta dette. Imidlertid er det uansett smart å ha en sikkerhetskopi av ekstremt viktige dokumenter i tillegg, noe vi hadde i dette tilfellet. Denne feilen oppstod heller ikke mens vi testet tjenesten under reiser i Asia, Sør-Europa eller Nord-Amerika. Alt, inkludert sikkerhetskopiering, fungerer raskt og uten ressursproblemer overalt.

Deling av dokumenter har vi kunnet legge felles dokumenter for sjekk med andre brukere, og ser potensialet for foreningsarbeid, eller gruppearbeid og felles prosjektområde tilgjengelig overalt på flere klient-pc-er. Streaming egner seg for kalendere og fotografivisning fra siste begivenhet, og vi ser muligheten for den som vil dele ut siste versjon av prislister og kampanjemateriell. Sikker sending av store e-poster kan ha sine klare fordeler etter hvert som både bedrifter og private e-posttjenester lett struper større vedlegg.

Unikt sammensydd

Løsningen innebærer ikke unike løsinger som sådan. For større bedrifter eller organisasjoner kan mye av dette hentes fra eksisterende produkter. En gruppevareløsning som Microsoft Exchange eller et dokumentsystem som Microsoft Sharepoint eller Oracle, en synkroniseringstjeneste som Novell iFolder (som nå er et prosjekt i åpen kildekode) eller et prosjekt- og samarbeidsverktøy som Groove kan gjøre mye av det samme.

Men om man ser vekk fra den type puristiske innvendinger om hva som er innovasjon, er hovedpoengene at dette er her, det virker, det virker og er integrert, og det kan brukes gratis!

Og om behovet skulle melde seg for økt kapasitet, så kan det leies på månedsbasis. Om du bare vil ta et grep for å dele, sikre, og samkjøre dataene dine i år, prøv Mamut Teamwork: www.mamut.no/teamwork/.

Mamut Teamwork (Godt valg)

Pris: Gratis for privatpersoner: 250 mb lagring og 250 mb sikkerhetskopi, dobbelt kapasitet for bedrifter.
Distributør: Mamut Software AS
Mer informasjon: www.mamut.no

Oppsett: 9/10
Sikkerhet: 9/10
Brukervennlighet: 9/10