- Vi kan ikke leve i fortiden

- Vi kan ikke leve i fortiden

Opera-sjef Lars Boilesen sier det teknologiske veivalget var helt nødvendig.

- Jeg har jobbet i Opera i mange år. Det var ingen lett beslutning å droppe Presto, men vi hadde ikke noe valg, sier administrerende direktør Lars Boilesen i Opera Software.

Han snakker om en ny tidsregning etter 2007 da Apple lanserte Iphone og operativsystemet IOS. I 2009 gikk et stort flertall av de andre mobilprodusentene over på Googles Android og Boilesen sier Opera kom i en vanskelig situasjon, ettersom det var gratis.

- På tross av det kjempet vi videre, men det ble vanskeligere og vanskeligere. Vi har hatt stor suksess siden 2010 med et stort antall brukere. Vi tjener gode penger og satset videre på nettleseren. Men med Presto bruker vi for mye tid og ressurser på å holde tritt med Google og Apple, sier han og fortsetter:

- Vi kan lengte tilbake til den gangen vi bare konkurrerte med Microsoft. Presto er i dag konkurransedyktig, men vi ønsker å bruke ressursene våre på innovasjon i stedet for på vedlikehold. Vi måtte komme offensiven igjen og bruke ressursene på nye funksjoner.

Føler seg ikke bundet

Han er ikke enig med Jon Stephenson von Tetzchner som mener Apple og Google binder Opera på hender og føtter med Webkit.

- Vi kan gjøre masse ting på kodenivå. Vi har allerede kommet med nye forslag til standarder i Webkit-miljøet.

- Når det er sagt er jeg er enig med Jon at det er fordeler med å ha sin egen kode. Men vi vurderte at tiden var overmoden for endring og allerede om noen måneder kommer vi med nye produkter på Android og IOS. Jeg er også enig i at det nok ikke er så mye å spare med Webkit, sier han.

- Hva er din kommentar til at så mange slutter?

- Det er korrekt at en del har sluttet. Men vi satser fortsatt tungt teknologisk. Samtidig er det selvfølgelig mange flinke som også har forlatt oss.

Lars Boilesen sier at det i stort sett har vært en bred enighet om det teknologiske veivalget i Opera, selv om det selvfølgelig ikke har vært et enkelt valg. Naturligvis er det mange meninger om slike beslutninger - og ledelsen har måttet prioritere hva folk skal jobbe med.

- Noen jobber har forsvunnet på grunn av teknologiskiftet. Vi har en liten nedgang nå, men blir flere igjen i løpet av året. Vi kan ikke leve i fortiden. De grepene som nå er gjort har vært nødvendige, sier han.

Les om: