Video du tror på

Video du tror på

Bilde, lyd og miljø legger grunnlaget for Tandbergs nye videokonferanseløsning.

Det er fremtidens møteform Tandberg slår et slag for. Naturtro og direkte øyekontakt er stikkord.

Tandberg Telepresence T3 koster fra 300.000 dollar. Med alle muligheter kommer T3 på 380.000 kroner, rundt 2,2 millioner kroner. Levering starter i januar.

LES OGSÅ: Dropper Tandberg-salg

- Tandberg Telepresence T3 setter en ny standard for videokonferanser. Telepresence sikrer hurtig beslutningstagning fordi deltagerne kan treffes på kort varsel uavhengig av tid og sted, sier Fredrik Halvorsen, konserndirektør i Tandberg.

Det er forbrukernes nye krav til tv-kvalitet som gir videokonferanser et løft.

Ciscos introduksjon høsten 2006 skapte begrepet Telepresence.

Hele bransjen samles nå om begrepet Telepresence for videomøter i HD-kvalitet.

Både HD-Ready med 720p på 1080 x 720 punkters oppløsning og full HD med 1080p på 1920 x 1080 punkter inngår.

Samme rom

Sammen med riktige møteomgivelser gir T3 inntrykk at deltagerne nærmest er i samme rom. Det krever imidlertid to rom for å føle at man nærmest sitter sammen.

- Teknologien kombinert med den unike romfølelsen skaper en ekstraordinær opplevelse som om man er i samme møterom, fremhever Fredrik Halvorsen.

Tre store HD-skjermer på 65 tommer og tre HD-kameraer sikrer at deltagerne virker naturtro. I tillegg benyttes ekstra kameraer for å fokusere på dokumenter eller gjenstander som er viktige for diskusjonen i møtet.

Tre ekstra skjermer

På møtedeltagernes bord er det innfelt tre ekstra skjermer på 22 tommer hvor man kan vise dokumenter, presentasjoner og gjøre styring av rommet. Disse skjermene er sensitive over for berøring.

Med fire T3 kan hvert av møtestedene vises på en skjerm, men da mister T3 noe av sin nærhet.

Dristig

- Denne lanseringen er et dristig trekk av Tandberg for å løfte den eksisterende generasjonen av videoløsninger, sier Dominic Dodd, analysedirektør i Frost & Sullivan.

En av funksjonene er å kunne koble inn andre møtedeltagere via video fra et tredje geografisk sted. Tandberg har derfor utviklet nødvendig infrastruktur for å koble sammen eksisterende videokonferanser og pc-er mot andre møtedeltagere, eksempelvis kunder eller leverandører.

PIP

- En ekstra deltager vil dukke opp i en skjerm som et Picture in Picture, sier Petter Schatvet, ansvarlig for teknologiallianser i Tandberg.

Foreløpig er det den ekstra deltageren som må gjøre nærfokuseringen. I den nåværende versjonen kan ikke det ekstra bildet i videoskjermen forstørres opp til å fylle hele skjermen.

Antropolog

For å sikre best mulig brukeropplevelse har Tandberg benyttet en sosialantropolog som sammen med utviklingsteamet og kunder har jobbet frem farger, rombelysning og vegger.

Blå vegger bak, varme trevegger på siden, spesiell rombelysning, aluminium og glass skal skape reell interesse for å bruke rommet, gjerne på kort varsel.

- T3 vil bringe vår bruk av globale videomøter til et nytt nivå og bidrar til vår satsing på grønn teknologi med reduksjon av unødvendige reiseutgifter, sier Tim Cureton, gruppeleder for telekommunikasjon i HSBC.

Les om:

Nett-tjenester