Videokonferanse via Opera

Videokonferanse via Opera

Opera Software lanserer ny Android-versjon og tilbyr videokonferanse direkte i nettleseren.

WebRTC er stikkordet for alle som ønsker en enkel måte å kjøre videokonferanser på, direkte via nettleseren. Opera 20 for Android ble lansert torsdag 6. mars.

Den nye Android-versjonen av Opera er WebRTC-kompatibel, opplyser Pål Unanue-Zahl hos den norske nettleser-produsenten.

Forkortelsen står for Web Real-Time Communication, som er et definisjonsutkast fra World Wide Web Consortium (W3C) for nettleserbaserte tale- og videosamtaler samt fildeling uten bruk av innstikksmoduler.

Videokonferanse via nettsted

Med Opera 20 for Android blir det mulig å føre videosamtaler med kolleger, venner og bekjente som bruker mobiltelefon eller pc bare ved å gå inn på et bestemt nettsted direkte fra nettleseren på mobilen.

Man kan for eksempel gå inn på nettstedet appear.in, hente en adresse for videokonferansen, dele den med dem som skal delta og så gå direkte til videokonferansen.

– Det trengs ingen spesiell app, og opptil åtte personer kan delta samtidig fra sine Android-telefoner eller pc-er, sier Unanue-Zahl.

Misvisende hos Wikipedia

Nettleksikonet Wikipedia har listet opp Opera 12 for Android som en av nettleserne som støtter WebRTC, men på spørsmål om dette fra PC World svarer Pål Unanue-Zahl at Opera 12 for Android ikke hadde WebRTC implementert, men deler av GetUserMedia.

– Mange blander sammen disse en del. Det betyr at Opera 12 ikke hadde samme mulighet til interaktive løsninger for data hentet via GetUserMedia (altså kamera og mer) og dessuten heller ikke tilgang til mikrofonen, forklarer Unanue-Zahl og fortsetter:

– Med WebRTC kan man jo nå snakke lett sammen fra Andorid til pc, Mac eller til noen som bruker en annen nettleser med WebRTC-standarden.

Det ultimate møtestedet

Peter Wallman hos Opera Software fremholder at web er det ultimate møtestedet for alle former for kommunikasjon. – Så hvorfor ikke bygge inn muligheter for videokommunikasjon direkte i mobilnettleseren? spør han retorisk og fortsetter:

– Vi har samarbeidet med folkene hos appear.in tidligere, og nettstedet deres er et veldig godt eksempel på hvordan man kan kombinere banebrytende webteknologi med en nyttig tjeneste som er gratis og enkel å bruke, men likevel med store muligheter.

Øvrige forbedringer i Opera 20 for Android er mer moderne design av Speed Dial-funksjonen, større muligheter for brukeren til å tilpasse nettlesernavigasjonen etter smak og behag, oppdatering av Chromium-kjernen til versjon 33, en del feilfikser og forbedret søkefunksjonalitet.

Opera 20 for Android er tilgjengelig hos Google Play-nettbutikken som gratis nedlasting for mobiler og nettbrett som kjører Android 4.0 eller nyere.

Les om: