Vil avsløre nett-blokkering

Vil avsløre nett-blokkering

Et nytt verktøy fra Google skal avdekke om internettleverandøren din blokkerer eller sinker bestemte nettsteder.

Google står hardt på at selskapet skal stå for et nøytralt internett der alle brukere har lik tilgang til alle ressurser. Nå går selskapet aktivt inn i kampen og utvikler et verktøy som avslører om din bredbåndsleverandør blokkerer tjenester på nettet. Det opplyser Google til nettavisen The Register.

De blokkerte tjenestene Google refererer til er høyst sannsynlig fidelingsprotokoller som bittorrent. Det er tidligere avdekket blant annet at den amerikanske bredbåndsleverandøren Comcast har blokkert fildelingsprotokoller for sine kunder.

LES OGSÅ: Svensker utfordrer Google Earth

Google har ikke oppgitt når vertkøyet blir tilgjengelig eller hvordan det vil fungere. Men oppgaven med å utvikle har pågått en god stund og involvert tung ekspertise, hevder Google. De færreste land tillater slik filtrering overfor vanlige kunder som verktøyet er ment å avdekke, men økt nett-trafikk har aktualisert debatten om en elektronisk motorvei med "flere filer" .

Telenor har flere ganger poengtert at enkelte aktører betaler ekstra for en prioriterte linjer, men blokkering av tjenester uten kunders viten og vilje bryter med grunnleggende prinsipper for nett-nøytralitet.

Nett-tjenester