Vil finne ensomme ulver på nett

Svensk forsker mener systematisk overvåking av internett kan kunne avsløre enkeltterrorister.

Publisert Sist oppdatert

Lisa Kaati ved det svenske Totalforsvarets forskningsinstitutt (FOI) sier til NTB det vil være vanskelig å utvikle dataprogrammer som kan overvåke nettet og avsløre potensielle enkeltterrorister, men at det er mulig.

- Det er kjempevanskelig å finne dem, og det vil være kjempevanskelig å utvikle dataprogrammer som kan avsløre deres intensjoner. Men det eneste man kan gjøre er å forsøke, sier Kaati til NTB.

Hun forklarer at ingen av de ensomme ulvene er like, og individuelle trekk gjør det vanskelig å kartlegge eventuelle trussler.

Enkeltterroristene er i søkelyse om dagen etter Anders Behring Breiviks terroraksjon og massemord 22. juli i år. Det er spesielt vanskelig å avsløre slike som ham, fordi de ikke er en del av et større nettverk, og heller ikke kommuniserer sine intensjoner med andre.

Kan spores på nettet

Kaati bemerker at de ensomme ulvene etterlater seg mange spor på internett og andre steder gjennom meningsytringer, innkjøp og anskaffelser.

- Flere av dem ytrer seg på internett. Noen ganger skjuler en og samme person seg bak flere pseudonymer. Samtidig skaffer de seg ting, eller gjør noe. Hvis en person med ekstreme meninger lærer seg å skyte, bestiller kunstgjødsel eller overtrekker kredittkortet sitt, er det hver for seg en opplysning ikke spesielt interessant eller oppsiksvekkende, forutsatt at den er lovlig, sier Kaati.

Ved å koble sammen slike opplysninger kan man danne seg et urovekkende bilde.

- Da er kanskje tiden inne for at Säpo (det svenske sikkerhetspolitiet) tar en telefon til vedkommende, sier Kaati.

Forsker på løsninger

Kaati, som har doktorgrad i informatikk, forteller til NTB at hun og hennes kolleger ikke har begynnt å forske systematisk på området, men at de ser på forskjellige metoder i slikt arbeid.

Hun er også klar over på at slik omfattende overvåking på internett vil få etiske og politiske konsekvenser.

- Hvis vi får finansiering til forskning, vil trolig også jurister og etikere komme inn, sier Kaati.

Hun forteller også at det er potensiale for å spare penger, i og med at automatisk overvåking og analyse ville være billigere enn å ha politiansatte som surfer og forsøker å følge med på det som skjer på nett.

Vanskelig å følge med

Säpos analysesjef Johan Olsson uttalte til nyhetsbyrået TT i forrige uke at politiet ikke har ressurser til å følge med på alle blogger og andre nettkilder.

Han innrømmer overfor TT at Säpo følger med, og at de har visse verktøy for å observere hva som skjer, men vil ikke utdype.

- Vi vil ikke at folk skal kunne beregne hva de skal gjøre for ikke å bli oppdaget, sier Olsson.