Vil gi statstøtte til Wikipedia

Vil gi statstøtte til Wikipedia

Espen Adersen mener det er viktigere å støtte Wikipedia enn Store Norske Leksikon.

Store Norske Leksikon (SNL) skal legges ut på nett. For å få til dette får prosjektet statlig støtte. Allikevel skal nettversjonen av leksikonet bli reklamefinansiert.

- Hvorfor, når det finnes et alternativ som er gratis, vokser i kvalitet og kvantitet, og er den mest brukte kunnskapskilde for tusenvis av skolebarn og dere foreldre? spør førsteamanuensis Espen Andersen ved Handelshøyskolen BI og overstyrmann Ulf Larsen ved Bastø Fosen.

LES OGSÅ: Sol gjør som Google og Wikipedia

De har skrevet et leserinnlegg i Aftenposten hvor de slår et slag for statlig støtte av Wikipedia. De frykter at et reklamefinansiert nettleksikon gir private foretak en direkte kanal mot skolebarn og ungdom. Wikipedia er på sin side reklamefri.

- Det er Wikipedia som faktisk blir brukt og lest. Penger til Wikipedia vil gå til kursing av nye frivillige bidragsytere, ikke til aksjonærer. En satsning på Wikipedia er en satsning på fremtiden - ikke en bevaring av fortiden, skriver de to.

De peker på at Wikipedia i dag har 180 000 artikler på bokmål og 40 000 på nynorsk. Og at disse artiklene omhandler mange temaer som et vanlig leksikon aldri ville rørt. Mangfoldet i både temaer og språk gjør WIkipedia til en vinner, mener de to.

- Artikkelen om Fridtjof Nansen finnes på 44 ulike språk - glimrende for flerspråklige skoleelever. Kommer SNL til å ha dette? spør Andersen og Larsen.

LES OGSÅ: Wikipedia gis ut som bok

Kvaliteten på det brukerstyrte leksikonet er et annet aspekt, som ikke bare er fryd og gammen.

- Den er varierende. Noen artikler er glimrende, andre inneholder feil eller sære oppfatninger. Men i den oppbyggingsperioden som Wikipedia er i nå, vil alltid kvantitet komme først, deretter kvalitet.

- Når ny teknologi sniker seg innpå etablerte firmaer, blir Gandhis ord sanne: "Først ignorerer de deg, så ler de av deg, så slåss de med deg. Og så vinner du."

Les om:

Nett-tjenester