Viste frem IE9

Viste frem IE9

MIX10, LAS VEGAS (PC WORLD NORGE): Med maskinvareaksellerert grafikk og video, HTML5 og sterkt forbedret Javascript-motor ruster Microsoft opp for nettleserkrig. Last ned preview-utgave.

Microsoft brukte sin webutviklerkonferanse MIX10 i Las Vegas til å demonstrere funksjonalitet i Microsofts kommende nettleser, IE9.

En såkalt Platform Preview-utgave av nettleseren ble samtidig gjort tilgjengelig på www.ietestdrive.com.

Versjonen som ble lagt ut er en tidlig utgave, strippet for funksjonalitet og beregnet på utviklere, men på nettstedet kan du følge med på utviklingen av nettleseren. Microsoft har styrket utviklerteamet og hadde en rekke interessante demonstrasjoner å vise frem for de cirka 4000 utviklerne.

Maskinvareaksellerert HD-video

Mest imponerende var demonstrasjonen av video fra den nye HTML5-standarden. På en minibærbar med Atom-prosessor og Nvidia ION grafikkbrikke ble det åpnet en webside som spilte av to videoer samtidig som begge hadde 720p-oppløsning og en båndbredde på 4 megabit per sekund. Begge kjørte silkemykt uten tap av frames. Ved siden av kjørte en eksakt lik maskin med Google Chrome, som hakket i vei med bare én videostrøm. Demonstrasjonen viste hvordan IE9 klarer å utnytte grafikkortet til å spille av video, noe andre nettlesere foreløpig ikke er i stand til.

- Det at Internet Explorer 9 muliggjør grafikkprosessor-aksellerert HTML5 er en milepæl for visuell databehandling, kommenterte Drew Henry, sjef for Geforce og ION i Nvidia.

På keynoten ble det kjørt en rekke tester, blant annet med XHMTL og HTML5 for å vise hvordan IE9 klarte seg i forhold til konkurrentene. Testene ligger tilgjengelig for alle på www.ietestdrive.com. Vi kjørte gjennom de samme testene på vår pc, og sammenlignet prestasjonene med Chrome og Firefox. Også på vår test var IE9 fullstendig overlegen, målt mot både IE8, Firefox og Chrome.

Raskere Javascript

Internet Explorer 8 er svært treg på Javascript sammenlignet med andre nettlesere. Med Preview-utgaven av IE9 er Internet Explorer raskere enn Firefox og nærmer seg Chrome og Sarari. Beste plassering er det Opera 10.5 for har.

Den nye Javascript-motoren utnytter flerkjernearkitekturen i moderne pc-er, slik at en egen kjerne benyttes til å behandle Javascript.

Holder seg til standarder

Kombinasjonen av HTML5, maskinvareaksellerert grafikk og tekst samt den nye Javascript-motoren gir muligheter for å utvikle websider og -applikasjoner med imponerende grafikk. Alt som utviklere lager for Internet Explorer 8 vil fungere likt på Internet Explorer 9, og det er er slutt på den tiden da Microsoft gikk utenfor standardene for å implementere ny funksjonalitet. Selskapet har forpliktet seg til interoperabilitet og fikk ros av W3C for måten de støtter HTML Working Group og HTML5. Microsoft kunngjorde også at de investerer i utvikling av det svært populære åpen kildekode-baserte Javascript-biblioteket jQuery for å understøtte utviklingen av standardsbaserte webapplikasjoner.

Skytjenester

Det blir stadig mer vanlig at ulike nettapplikasjoner benytter data som hentes fra skytjenester. Microsoft IE9 tilrettelegger for dette, blant annet ved hjelp av en informasjonsmarkedsplass som har kodenavnet Dallas. En ny «Community Technology Preview» ble lansert på MIX. Gjennom Dallas får utviklere tilgang til datasett fra tredjepartsleverandører, som kan inkluderes i deres webapplikasjoner. Mer enn 30 datasett er tilgjengelige. Mer informasjon om dette finnes på www.odata.org og www.microsoft.com/dallas.

Les om:

Nett-tjenester