Webben går offline

Webben går offline

Ny funksjonalitet gjør at web-applikasjonene fungerer uten internettilgang.

Etterhvert som webapplikasjonene får brukergrensesnitt som blir til forveksling lik Windows-applikasjoner, er det bare ett problem som gjenstår: Noen ganger er du ikke på nett, og da finnes det få ting som er mer ubrukelig enn en online-applikasjon.

Zimbra, et populært e-post-program basert på åpen kildekode, introduserte en offline-versjon med navnet Zimbra Desktop i mars. Mozilla har varslet at Firefox 3 vil støtte caching for at webapplikasjoner skal kunne virke uten internett.

Også Adobes Ajax-applikasjonsrammeverk, AIR, har en viss støtte for online-data. Men mest oppmerksomhet er det igjen Google som har fått. Denne gang for sitt Gears-API, som ble presentert i mai.

Google Reader offline

Google lanserte Gears sammen med en ny versjon av Google Reader, som var den første applikasjonen som tok Gears i bruk. Denne gjør det mulig å lese nyhetsfeeder uten internettilknytning. Flere andre selskaper har allerede rukket å implementere Gears-rammeverket. En av de aller første var gjøremålslisteverktøyet Remember the Milk.

Sett den i Gear

I begge programmene fungerer offline-støtten slik at du trykker på et lite grønt pilikon for å laste ned og mellomlagre (cache) de dataene som er nødvendig for å jobbe uten nettforbindelse. Så snart du har synkronisert kan du koble deg av nettet og fortsette å jobbe som før, selv om du lukker og åpner nettleseren påny.

Når du er klar til å koble opp, trykker du en blå pil i den samme applikasjonen. Da synkroniseres dine forandringer med onlineversjonen.

Gears-støtten i Reader fungerer ganske bra, selv om offline-støtten er litt rudimentær. Fulltekst-feeder, som Engadget, fungerer best, men det hadde vært fint med muligheten til å sette opp Reader til å også synkronisere bilder i feedene, og å velge antall poster den synkroniserer for offline-lesing.

Er du på nett og trykker på offline-knappen, forsvinner umiddelbart alle bildene som dugg for solen. Underlig.

Også Remember the Milk har sine svakheter. Slett en oppgave når du er offline, og det finnes ingen funksjon for gjenoppretting. Når du er online og sletter noe, kan du fint gjenopprette det.

Skal du av nett med en Gears-applikasjon, så krever det litt planlegging. Det er ikke bare å starte opp en pc som er offline og begynne å bruke Reader. Med dagens Gears-applikasjoner bør du starte på nett, åpne hver applikasjon og sette dem i offline-modus før du går av nett. Automatisk synkronisering så lenge du er på nett hadde absolutt vært å foretrekke.

En begynnelse på noe nytt

De Gears-baserte applikasjonene gir likevel en smakebit på noe helt nytt som vi nok vil se mye mer av i fremtiden. Gears-støtte i Gmail og Google Calendar vil utvilsomt bli en nyttig ny funksjon, og at det bare er et spørsmål om tid før det kommer er vi rimelig sikre på.

Tenk deg også hvor nyttig tilsvarende funksjonalitet kunne vært i Google Docs and Spreadsheets eller andre Google-applikasjoner.

Offline-støtte vil spille en nøkkelrolle for å gjøre nettbaserte applikasjoner til reelle alternativer til lokalt installert programvare. Og det vil bli stadig enklere å konstruere offline-applikasjoner. Verktøy som Dojo Offline dukker opp for å gjøre det enklere å lage Gears-applikasjoner. Og når Firefox 3.0 kommer med kraftig innebygd støtte for offline datacaching, er det grunn til å tro at offline-funksjonalitet vil bli enda mer etterspurt.

LES OGSÅ: En ny og bedre Web