Youtube blokkerer musikkvideoer i Storbritannia

Youtube blokkerer musikkvideoer i Storbritannia

- Den britiske utgaven av Tono krever for mye i vederlag, mener videotjenesten.

Det kan virke som om kampen om opphavsrettigheter på nettet såvidt har begynt. I Sverige er rettssaken mot mennene bak nettstedet ThePirateBay akkurat ferdig og dommen faller i april. Her hjemme i Norge avviste nylig Telenor et krav fra IFPI om å stenge internettilgangen til det samme nettstedet.

Nå melder BBC News om at Youtube stopper visninger av musikkvideoer i Storbritannia. Dette fordi de mener Tonos britiske søsterorganisasjon, Performing Rights Society (PRS), krever for mye penger i forhandlingene om en ny lisensordning.

LES OGSÅ:

MacGyver til Youtube

Youtube betaler en lisens til PRS som dekker streaming av musikkvideoer fra tre av de fire største musikkselskapene, samt en rekke uavhengige selskaper i Storbritannia. På sin blogg skriver YouTube at PRS krevde et vederlag som var "vesentlig mye høyere" jamført med tidligere.

- Kostnadene er urimelige og under deres nye forslag ville vi tape store penger for hver musikkvideo som spilles, står det.

Mandag ble tusenvis videoer gjort utilgjengelig for britiske YouTube-brukere. Leder av PRS, Steve Porter sier i en pressemelding at han er sjokkert og skuffet over blokkeringen, som han mener straffer britiske forbrukere og låtskriverne hvis rettigheter de beskytter.

- Google (Red. adm. eier av Youtube) har fortalt oss at de går til dette skrittet fordi de ønsker å betale vesentlig mindre enn de gjør nå til låtskriverne av musikken som tjenesten deres er avhengig av, til tross for at antall seere i videotjenesten har økt, sier Walker.

LES OGSÅ:

Slik lagrer du Youtube-videoer

På den andre siden igjen etterlyser Youtube i tillegg mer åpenhet fra PRS, ettersom de ikke har vært villige til å si hvilke låter eller artister som skulle inngå i den nye avtalen.

- Det er som å be en forbruker om å kjøpe en blank cd uten å vite hvilke artister som er på den, mener Youtubes direktør for videopartnerskap i Europa, Patrick Walker.

YouTube er verdens mest populære videotjeneste. Videotjenesten ble kjøpt opp av Google for 11 milliarder kroner i 2006.

Les om: