- Nettbrett har endret pc-markedet dramatisk

- Nettbrett har endret pc-markedet dramatisk

Gartner nedjusterer vekstprognosene i pc-markedet for 2011.

Gartner nedjusterte torsdag sin prognose i pc-markedet på verdensbasis for 2011 og 2012, og viser til økonomiske problemer og et markedskifte fra pc-er til nettbrett som hovedårsak.

På verdensbasis vil pc-markedet ligge på rundt 364 millioner, eller en økning på 3,8 prosent i forhold til i fjor, opplyser Gartner. Tallet er en skarp nedgang fra Gartners tidligere prognose som lå på 9,3 prosent vekst.

Den første prognosen kom i juni, like før de økonomiske problemene begynte å vise seg i de amerikanske og europeiske markedene.

Gartner nedjusterte også veksten i pc-markedet for neste år, men opplyser at veksten blir høyere. Pc-salg vil vokse med 10,9 prosent i 2012, sier Gartner. Dette er nedjustert fra tidligere prognose på 12,8 prosent. Totalt salg vil ligge på rundt 404 millioner enheter.

Yngre velger nettbrett

Nettbrett får stadig utvidet funksjonalitet, og dette påvirker pc-salget, opplyser Gartner. Yngre mennesker velger ofte nettbrett i stedet for pc-er, og pc-brukere og virksomheter utsetter oppgradering på grunn av usikkerheter i økonomien.

Med fall i salg, og voksende inventar setter Gartner spørsmålstegn ved pc-industrien, og viser til HPs beslutning om å selge eller dele opp pc-divisjonen sin.

Les mer:

HP kvitter seg med pc-en

- Nettbrett har endret pc-markedet dramatisk, og HPs beslutning om å revurdere pc strategien sin kaster lys over presset pc-leverandører har fått til å tilpasse seg et nytt marked eller gi opp, sier George Schiffler, forskningsleder ved Gartner.

Salg av nettbrett har økt kraftig i løpet av de siste par kvartaler, og enkelte analytikere har gått så langt som å hevde at nettbrett vil utklassere pc-er. Andre analytikere argumenterer for at markedet for nettbrett fortsatt er i utvikling, og at pc-en vil fortsette å være viktig for produksjon av dokumenter og innhold.