Nettbrettboomen dabbet av i 2013

Nettbrettboomen dabbet av i 2013

Veksten i forrige kvartal er langt svakere enn i samme periode i fjor.

Totalt ble det solgt 76,9 millioner rene nettbrett i siste kvartal 2013, en vekst på 28,2 prosent. I normale bransjer hadde det vært drømmetilstand, men når samme kvartal året før så en vekst på 75,3 prosent er det varsellampene som blinker.

Android største OS

To av tre nettbrett som selges er Android-nettbrett. Største aktør der er Samsung, med 14,5 millioner enheter. Amazon er neste med 5,8 millioner enheter, deretter følger Asus med 3,9 millioner enheter og Lenovo med 3,4.

Lenovo er vekstraketten med en vekst på 325 prosent sammenlignet med året før. Direkte tilgang til et sultent kinesisk marked er bærerakett for denne knallveksten.

Apple største enkeltmerke

Største enkeltmerke er Apple som kjører sitt eget Ios-operativsystem. De økte salget voldsomt i siste kvartal 2012, med 48,1 prosent. I siste kvartal i fjor økte salget med «magre» 13,5 prosent, noe som isolert sett hadde vært gode nyheter. Det er salget av de nye brettene på 9,7 og 7,9 tommer som ikke utløser massivt nysalg, selv om 26 millioner brett ikke akkurat er krise.

Årsaken til at nettbrettsalget er mindre brennhett er at de største markedene er mettet. Spesielt store markeder som USA er godt dekket, og salget i de nye vekstøkonomiene er ikke i nærheten av å kompensere, sier IDC til nyhetstjenesten til Computerworld.

IDC opererer med 82,2 millioner solgte pc-er i siste kvartal 2013. Dette var etter den verste nedturen i noe kvartal noensinne for pc-er, men IDC hevder at bunnen der etter all sannsynlighet er nådd.