Nettbutikk utestengt og begjært konkurs

Nettbutikk utestengt og begjært konkurs

Nettbutkikken Efast frister med billige it-produkter. Men distributørene stanset kreditten for flere måneder siden, og nå er selskapet begjært konkurs.

"Irriterende billig + Fri frakt!" "Kjøp Nå, Betal senere! Utsett betalingen i 4 måneder".

Nettbutikken Efast skyr få midler for å lokke kundene på sine nettsider. Annonsene på Efast oppfordrer kunder til å kjøpe på kreditt. Verre er det med firmaets egen kredittverdighet.

To av de store distributørene har kuttet ut butikken, og mandag ble Efast begjært konkurs. I oktober ble kreditten stanset hos SMG, som var den største distributøren butikken benyttet.

Styreleder Kjell Landsverk, som i begynnelsen av desember overlot rollen som daglig leder til svenske Mattias Olsson, nekter å opplyse om hvem som i dag er distributør for varene som selges på Efast.no

Stanset kreditt

Ifølge informasjon fra en kilde med god kjennskap til firmaet, er kundebehandling ikke øverst på prioriteringslista i Efast. Blant annet skal det ha blitt solgt varer uten at selskapet har hatt tilgang på dem, og kunder skal ikke ha blitt orientert om at varer ikke vil bli levert. Det blir også hevdet at kunder ikke får tilbakebetalt penger de har krav på.

I midten av oktober ble kreditten stanset hos SMG (Santech Micro Group), den ene av de tre distributørene Efast har benyttet.

- De siste månedene så vi at det gikk den veien, sier Erik Frøystein i SMG.

Det var ikke direkte frivillig og det skal ha vært høylydte diskusjoner med SMGs økonomidirektør.

- Han var veldig uenig, sier Frøystein som bekrefter at relasjonen til Efast nå er helt avsluttet for SMGs vedkommende. 

Også Ingram Micro har stanset kreditten.

Fikk ikke lønn

SMG og en privatperson, Morten Wolmer, har tidligere sendt ut konkursvarsler. Mandag ble Efast begjært konkurs.

Morten Wolmer ble ansatt i høst for å skaffe agenter til firmaet, men ble raskt tvilende til forretningspraksisen. Han hevder at han ble sagt opp på dagen, da han stilte ledelsen kritiske spørsmål. Konkurssaken hans gjelder manglede lønnsutbetaling.

Efast har vært i søkelyset også tidligere, blant annet i TV2 Nettavisen, for at kunders kredittkort er belastet før varen er sendt.

Efast har eksistert i to år, og hadde en omsetning på runfdt to millioner dert første driftsåret. Landsverk tror på fortsatt drift, til tross for konkursbegjæringen.

- Selskapet ditt er begjært konkurs i dag, har du noen kommentar til det?

- Den som står bak dette er en kranglefant. Dette får bli avgjort i Oslo Tingrett.

- Forretningshemmelighet

 - Kreditten din  er stanset hos to av de ledende leverandørene, SMG og Ingram Micro. Kan du si hvem som er deres nåværende distributør?

- Nei, det ser jeg ingen grunn til.

- Hvorfor ikke det?

- Nei, dette er en vanlig forretningshemmelighet.

- Men hvis jeg som kunde vet at to distributører har kuttet ut butikken din før, vil jeg kanskje være interessert i å vite hvem du får varene fra nå?

- Jeg vil ikke opplyse om dette. Det er en norsk distributør, resten kan du finne ut av selv.

- Har du gjort opp for deg?

- Hvis du tenker på SMG, så har vi har hatt en dialog, og saken er sendt til en forretningsadministrator.

- Er selskapet ditt likvid?

- Det taler vel for seg hvordan det går, når man er begjært konkurs.

- Men hvis jeg vil kjøpe en Acer Ferrari, som dere annonserer for på nettsida deres, kan du garantere at jeg får produktet?

- Ja, det kan jeg.