Nettet er en ny kanal for sorg

Nettet er en ny kanal for sorg

Venner, familie og totalt ukjente mennesker møtes på nett for å sørge over en 15 år gammel jente som ble påkjørt og drept for fire uker siden.

Johanne Jensen Nordland ble påkjørt av bussen på Haslum og døde 12. oktober. For vennene hennes er det den naturligste sak av verden å bruke internett til å komme med sine siste hilsener, og dele sorgen, skriver Aftenposten.

Johanne hadde en nettside sammen med venninnene Lillan og Anna, som de brukte i fellesskap. Etter Johannes død gjorde venninnene nettsiden om til et minnested. Robert Erstad (16) fikk høre om siden. Han tok initiativ til å hjelpe jentene med å lage et nytt og mer avansert nettsted, www.johanne-rip.com. Fra 22. oktober til nå har 10 000 forskjellige brukere besøkt nettsiden. Fremdeles er 500 nye brukere inne hver dag, forteller han til avisa.

Ikke bare venner og familie, men også helt ukjente mennesker klikker seg inn og legger igjen sine tanker i den åpne gjesteboken. Mange sitter foran pc-en sin hjemme og gråter. Flere forteller om sin egen sorg over kjære som har gått bort. De som skriver innlegg i gjesteboken, kan velge om de vil oppgi navn eller være anonyme.

Barne- og ungdomspsykiater Grete Dyb, leder for barn- og ungdomsseksjonen ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, sier at en slik nettside kan være et godt hjelpemiddel til å komme i kontakt med hverandre og være sammen i sorgen.

- Å bruke internett er vel for ungdom en naturlig fortsettelse av dette, sier hun.