Nettet flyter over av spioner

Nettet flyter over av spioner

På verdensbasis er hele 80 prosent av datamaskiner i privathjem og bedrifter rammet av spionprogrammer.

Det hevder en ny rapport fra it-sikkerhetsselskapet Webroot. Ifølge selskapet finnes det i dag omkring 300 000 ulike nettsider som distribuerer spyware, en firedobling over bare åtte måneder. Amerikanske Webroot har spesialisert seg på programvare som jakter på spionprogrammmer.

Får du først spyware på maskinen din, må du belage deg på mye strev med å fjerne parasittprogrammet. Beregninger fra amerikanske FaceTime hevder at bedrifters it-avdelinger i snitt bruker åtte arbeidstimer på å kvitte seg med et spionprogram, noe som gir en kostnad på omkring 3500 kroner, ifølge en melding fra Pressekontoret.

FaceTime hevder videre at bedrifter på over 100 ansatte i snitt hver måned opplever nesten 200 installasjoner eller forsøk på installasjon av spionprogrammer.

Spionene tar kontroll

- Et kjennetegn ved spyware er at de er nesten umulig å avinstallere, forteller nettverksansvarlig Richard Moe ved Norges Informasjonsteknologiske Høgskole (NITH).

Han forteller at kontroll over nettannonsemarkedet er en viktig drivkraft bak parasittprogrammene.

- Noen programmer logger opplysninger om surfevanene dine, og selger disse videre til en tredjepart. Andre tar kontroll over nettleseren din og viser deg reklame som ikke kommer fra noen av nettsidene du besøker, sier Moe.

- I beste fall plages brukerne med uønsket reklame eller treg maskin. I verste fall havner sensitive opplysninger, som passord, brukeridentitet og kredittkortnummer, i hendene til hardkokte kriminelle, sier Knut Øystein Blystad-Dammen, som er administrerende direktør for sikkerhetsselskapet Protego.

Stadig nye veier

It-rådgiver Bjørn Furuknap hos internettleverandøren Brednett Solør tror at et høyere sikkerhetsnivå generelt, og bred spredning av den nye sikkerhetspakken til Windows XP spesielt, paradoksalt nok kan forklare mye av økningen som vi ser i disse dager.

- Veldig mange kjente inngangsporter for ondartede programmer er nå lukket, og det tvinger utviklerne til å finne nye og mer effektive måter å distribuere infeksjoner på. Disse nye distribusjonsmetodene er ukjente både for brukere og sikkerhetsprogramvare, og er derfor effektive inntil sikkerhetsbransjen igjen blir bedre til å forsvare seg, forteller han.

Furuknap er mest opptatt av de mer ondartede versjonene av spionprogrammene.

- Spyware kombinert med trojanere kan medføre tap av sensitiv informasjon, identitetstyveri og kompromittering av sikkerhet. I tillegg har vi de indirekte konsekvensene, som at en bedrifts ressurser kan brukes til å angripe eksterne maskiner, sier han.

Kvitt deg med spionene

Den beste måten å oppdage og fjerne slike trusler på, er å benytte programvare som skanner PCen etter spion- og reklamevare. Her finner du de beste anti-spionprogrammene.