Nettet er viktig for musikere

Nettet er viktig for musikere

Musikere deler ikke platebransjens skepsis til internett.
En undersøkelse foretatt av det amerikanske analysebyrået Pew Intenett viser at 87 prosent av msuikerne bruker nettet til å reklamere og promovere musikken sin online. 83 tilbyr gratis musikktester, 77 prosent har en webside, mens 69 prosent selger sanger på nettet.

Dermed ser det ikke ut til at musikkindustrien er enige i påstanden om at fildeling bør være ulovlig. Undersøkelsen viser tvert om at mange er uenig i loven mot nedlasting.

Ifølge BBC er det ikke bare mindre profilerte musikere som kritiserer loven. Heller ikke framgangsrike artister mener lovprosessen vil gavne musikere, men uttrykker snarere at de er avhengige av kanalen som del av promoveringen.

Pew Internett har forhørt seg med 2.755 musikere, låtskrivere og musikkforleggere, fra suksessrike artister til musikere som strever med å leve av musikken.

Sanker ideer

Med hovedfokus på mindre kjente musikere snarere enn profilterte "britneystjerner", fant de ut at internett sees som en mulighet, snarere enn en trussel.

Nesten alle bruker nettet for å sanke ideer og inspirasjon. Hele ni av ti er online for å promovere, reklamere og publisere musikken på nett. Over 80 prosent tilbør gratis musikksmakebiter på nettet, og to tredeler bruker nettet til å selge musikken.

Saksøker

Mindre kjente artister spesielt, ser internett som en måte å lansere musikk på, samt nå ut til fans direkte, og lære om opphavsrettigheter.

Den amerikanske platebransjen, ved Amerikanske Recording Association of America (RIAA), har imidlertid satt i gang en agressiv kampanje rettet mot musikere for å saksøke de som er mistenkt for å dele rettigheter til musikk, blant annet fordi det ifølge organisasjonen hindrer nye band i å slå gjennom.

Musikere selv derimot, hevder internett har åpnet muligheter til å tjene på musikken, snarere enn å skape problemer i forhold til piratkopiering av egen musikk.