Nettfusk Grandiosa

Nettfusk Grandiosa

Webavstemminger stinker som gammel ost.
Det er knapt en nettavis eller tv-kanal som ikke benytter seg av internett-avsteminger, eller enda verre, mobilavsteminger. Disse hva-mener-du-tjenestene er forsøk å være "interaktiv".

Interaktivitet betyr at det lyttes til leserne eller tv-seerne, at det oppstår en dialog, en kommunikasjon mellom parter. Dette gir da stempelet av et mer demokratisk medium. For noe tøys.

Å stemme i et stortingsvalg eller kommunevalg, er noe helt annet enn å klikke på et webspørsmål mens du venter på at kaffen blir lunken nok til å drikke. Å hevde at disse to handlingene har noe med hverandre å gjøre, er nesten et større angrep på demokratiet enn bin Laden-tilhengerne får til med sine bomber.

Dessverre er ikke alle klar over dette. Til og med på Dagbladets websider kunne vi lese at "Grandiosa er større enn Sp og V". Dagbladet siterer Østlands blad. Begge henviste til en webavstemning som Stabburet gjorde om en ny variant av sitt "gourmet-produkt" Pizza Grandiosa.

Avstemningen fikk ifølge sin egen beregning 173.000 stemmer, mer enn Sp og Venstre fikk i siste stortingsvalg. Større enn hva da? Det er som å sammenligne epler med tresko.

Å gi din stemme i et organisert valg er en politisk gode som menneskeligheten har kjempet for i mange århundrer. Det vestlige demokratiet, med sine røtter i gresk filosofi, er et vakkert kunstverk som kan gi mennesker i et samfunn en relativ balanse for å løse sine konflikter.

I et velfungerende demokrati kan du avgi en stemme på et etablert politisk parti i en omgivelse som garanterer anonymitet. Det betyr at du kan uforstyrret velge det partiet og de menneskene som representerer dine tanker på best mulig måte, uten at noen andre kan ha innflytelse på det. Hver person kan bare avgi en stemme.

At dette systemet har sine begrensninger viste det siste presidentvalget i USA, der Florida-avstemningen fremdeles omgis av ubesvarte spørsmål. Men det er tross det beste vi har.

- Dette overgår våre villeste fantasier, sier informasjonssjefen ved Stabburet om Grandiosa-valget.

Det er helt riktig. Ikke bare viste seg at de fleste stemmer kom fra en automatisk agent en hacker hadde mekket sammen, men også sammenligningen av pepperoni-entusiaster med stortingsrepresentanter er helt på trynet.

I en tid vårt demokrati er såpass utsatt bør aviser som Dagbladet og Østlands blad være mer forsiktige med sine usaklige sammenligninger. Webavstemninger stinker. De er upålitelige og har ingenting å gjøre med gjennomførte politiske valg. Nettvalg er underholdning, moro for unga, og ellers noe som bør holdes langt unna det politiske feltet.