Foto: iStock

FORSKJELLER: Legemidler på nett skiller seg fra fysisk handel. Foto: iStock

Astma og potens på nett

Apoteknetthandelen er særlig populær for den som vil ha astma og allergimedisin, samt potens og prevensjon. Og de vil hente sjøl.

I høst kom løsningene som gjorde det mulig å tilby reseptbelagte medisiner via netthandel. Etter noen uker med salg ser Vitusapotek, Norsk Medisinaldepots egen apotekkjede, tydelige trender.

Tydelig skille

Nettbutikkene omsetter mest medisiner imot astma og allergi. Deretter kommer smertestillende medikamenter. Så er det p-piller og potensmidler som er populært på nett.

De fleste nettapotekkundene velger å hente medikamenter i nærmeste fysiske apotek framfor å vente på å få dem tilsendt. Dette mønsteret for netthandel er gjenkjennelig i fra andre bransjer. Å være sikker på at varene er på lager, å slippe køer og ørkesløse vandringer langsetter butikkhyllene er uomtvistelige fordeler med netthandelen.

– I de fysiske apotekene ligger hjertemedisin øverst i salgsstatistikken. Årsaken er nok at vi jevnt over snakker om litt eldre og mindre digitale kundegrupper. Den erketypiske nettkunden er en mann, selv om vi ser en ganske god spredning både i alder, kjønn og geografi blant de som kjøper reseptmedisin på nett, sier Lene Strand, netthandelssjef i Vitusapotek, i en pressemelding.

Ekspress og abo kommer

Siden lanseringen i oktober har Vitusapotek jobbet med å utvikle netthandelsløsningen med ny funksjonalitet. En egen funksjon for ekspresslevering skal gi levering fra sentrallager til kunder på få timer.

For kunder som liker mobilbetaling vil en løsning for å bruke DnB-løsningen være på plass etter at en pilot-test er gjennomført.

Kronisk sjuke kan se fram til en type abonnementsordning der medisin kommer fortløpende tilsendt. Formodentlig så lenge reseptene er i orden.

Bak nettbutikken vitusapotek.no skjuler det seg to separate moduler. Pearl Consulting har utviklet en SAP Hybris-plattform for omsetning av vanlige apotekvarer og ikke-reseptpliktige medikamenter, mens Visma har laget en e-handelsmodul som møter myndighetenes krav ved salg av reseptbelagte medikamenter på nett.

E-helse