PÅ SKJERMEN: Med det nye bildebehandlingsverktøyet i Opera kan man plassere piler til interessante deler av skjermdumpen, og legge på en selfie som prikken over i-en. (Skjermdump: Toralv Østvang)

PÅ SKJERMEN: Med det nye bildebehandlingsverktøyet i Opera kan man plassere piler til interessante deler av skjermdumpen, og legge på en selfie som prikken over i-en. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Skjermdump med selfie i ny Opera

Den norske nettleserprodusenten Opera har lansert ny versjon der man kjapt kan få lagt inn selfie-bilde i skjermdumper.

Sosiale medier har fått et sterkt innslag i nettleseren Opera gjennom de siste oppdateringene, og nå suppleres det med en ny selfie-funksjon.

Når man ønsker å integrere annen programvare med sosiale medier og vil gjøre det lett å dele innhold med andre, med familie, venner og kolleger, kommer man ikke utenom selfie-fenomenet. Dette har Opera-utviklerne tatt konsekvensen av.

Opera Reborn

Det var i mai at Opera ble lansert i en ny versjon med kodenavnet Reborn, som ifølge Opera var den første nettleseren til å integrere sosiale meldingstjenester.

Tanken var å gi brukerne mulighet til å kommunisere via sosiale medier like enkelt med nettleseren på PC-en som på mobilen. Med andre ord at man kan være like sosial ved skrivebordet som når man bruker mobiltelefonen.

For å gjøre nettleserbruken morsommere, mer interaktiv og mer anvendelig har Opera nå lagt inn et nytt «snapshot»-verktøy i nettleseren, med enkle bilderedigeringsverktøy for blant annet å beskjære skjermdumpen til akkurat den delen av nettleservinduet som er relevant.

I tillegg kan man med PC-er som har webkamera – og det har jo mange i dag – kjapt ta en selfie som blir lagt inn i skjermdumpen, plassert der man vil. Plutselig er videreformidling blitt mye mer personlig.

Versjon 49

Det er i versjon 49 av Opera at disse nye funksjonene er tilgjengelig.

I sidepanelet får man blant annet et kamerasymbol. Når man klikker på dette, får man opp et opptaksvindu som man kan flytte og endre størrelsen på til det utsnittet fra den aktuelle nettsiden man ønsker å «ta bilde» av.

Et klikk på opptaksknappen eller mellomromstasten, og opptaket vises i et bildebehandlingsvindu der man kan hente frem diverse tegneverktøy for å tegne fritt, legge inn piler og andre symboler, gjøre deler av skjermdumpen uskarp – sikkert anvendelig hvis man vil gjøre ansikter uskarpe og anonyme – og altså en knapp for å knipse selfie med webkameraet.

Fra bildebehandlingsvinduet kan man lagre det hele som en bildefil – på min Mac var PNG-formatet eneste tilgjengelige filformat – eller sende det hele direkte til annen relevant programvare, for eksempel til bildebehandlingsprogrammer, til epost eller til sosiale medier som Facebook, Messenger og så videre.

VR-briller

I tillegg har Opera blant annet fått en fornyet søkefunksjon og mulighet til å få se online videoinnhold med briller for virtuell virkelighet (VR 360).

Det gjenstår å se hvor godt de nye mulighetene blir mottatt av brukerne. Men kampen for å hente folk ut fra nettleserne de bare bruker av gammel vane – Internet Explorer, Edge, Chrome, Safari og så videre – fortsetter i hvert fall med uforminsket styrke fra utfordrere som Opera, Vivaldi, Pale Moon, Seamonkey og andre mer eller mindre kjente nettlesere på markedet.

– Vi mener at dagens nettlesere er i ferd med å bli utdatert, og at det er på tide å tenke nytt og å modernisere nettleserne, sier Opera-sjef Krystian Kolondra.

RESULTATET: Slik kan resultatet bli i Opera 49 – for deling på sosiale medier, via epost og så videre. (Skjermdump: Toralv Østvang)
RESULTATET: Slik kan resultatet bli i Opera 49 – for deling på sosiale medier, via epost og så videre. (Skjermdump: Toralv Østvang)
Nettlesere