Nettleverandører frir til piratene

Nettleverandører frir til piratene

Den svenske piratloven gjør at nettleverandørene nå tilbyr anonyme abonnement.

1. april i år trådde Ipred-loven i kraft i Sverige.

Loven sier blant annet at de som har rettighetene til kopibeskyttet materiale som er kopiert ulovlig på internett, kan be nettleverandørene om å få utlevert eierne til ip-adressene som er involvert i kopieringen. Tillatelsen til dette må komme via en domstol.

Ifølge Netnod, som overvåker svensk trafikk på internett, skal trafikken ha sunket med så mye som 44 prosent fra dagen før loven kom, til dagen etter.

Mye tyder på at svenskene ble skremt av de nye bestemmelsene, og nettleverandørene vil nå tilsynelatende rette opp i nedgangen i trafikken.

Anonymitet inkludert i prisen

Bahnhof og Alltele har tidligere sagt at de vil kutte ut å lagre logger over ip-adresser. På denne måten kan ikke loven brukes for å ta de som kopierer ulovlig.

Nå hiver kjempen Tele2 seg på bølgen.

- Det er sterkt ønske fra våre kunder, og derfor har vi besluttet å ikke lenger lagre informasjon om kundenes ip-adresser, sier administrerende direktør i svenske Tele2, Niclas Palmstierna, til Tidningarnas Telegrambyrå.

Det står ikke i de nye bestemmelsene at ip-adresser må lagres, og de vil på denne måten vri seg unna loven. Med sine 600.000 kunder kan dermed Tele2 nå gi en ekstra fordel ved å være en del av selskapet. Og mye tyder nå på at anonymitet vil bli et konkurransefortrinn og salgsargument for svenske nettleverandører, kanskje spesielt overfor de kundene som er interessert i de mer lyssky aktivitetene.

EUs datalagringsdirektiv er ennå ikke innført i Sverige, men om dette trer i kraft, kan nettleverandørene bli tvunget til å lagre ip-logger.

Tanken bak Ipred-loven er å ta de virkelig store gutta, opplasterne. Les videre på neste side!