25 prosent på IPv6 om to år

25 prosent på IPv6 om to år

EU vil at 25 prosent har lagt over til neste generasjon internettprotokoll innen 2010.

Onsdag vedtok Europakommisjonen å sende en handlingsplan om IPv6 til Europaparlamentet og Rådet for EU. Der tar kommisjonen til orde for en aggresiv utrullingshastighet på IPv6 på bakgrunn av at IPv4 begynner å gå tom for adresser, og at 25 prosent av brukerne benytter den nye protokollen innen 2010.

Fristen på to år gir ikke store marginen før IPv4-adressen "etter planen" tar slutt. Det er tilsynelatende et ambisiøst mål, spesielt fordi det foreløpig er en foreslått plan, og må godkjennes av EU-parlamentet før noe faktisk skjer, skriver Ars Technica.

- EUs mål er realistisk og ikke minst nødvendig. Det begynner å ta slutt på adresser i IPv4. Målet er faktisk ikke ambisiøst, det burde ha vært 50 prosent, sier Trond Skjesol i Uninett til Computerworld.

LES OGSÅ: Nettet har snart full adressebok

Skjesol forsker på IPv6 for Uninett, nettleverandøren i norsk undervisnings- og forskningssektor. Uninett har eksperimentert med IPv6 siden 1998, og kjørt full ut på den nye protokollen siden 2002. I tillegg er nettet knyttet til et forskningsnett i Europa som også kjører versjon 6. Men den nye og den gamle protokollen er ikke kompatible, og derfor vil det i en overgangsperiode være behov for å kjøre begge protokollene.

- Det vil nok gå minst ti år til. I den vestlige verden har vi rappet til oss mange av adressene, så det er i hovedsak land i den tredje verden og i Asia som har vært pådrivere for den nye protokollen, sier Skjesol.

Europakommisjonen vil jobbe tett med offentlig sektor i medlemslandene, men den viktigste utrullingen vil ligge i privat sektor. Kommisjonen vil at Europas hundre største nettsteder skal være over på versjon 6 i 2010, og at protokollen skal ligge til grunn i alle nye anskaffelser i EU og blant medlemslandene.

LES OGSÅ: Nye nettadresser i sikte

Skjesol er usikker på hvor langt de norske kommersielle aktørene er kommet, men sier at Uninett ikke har noen samtrafikk med Telenor over IPv6, selv om de skal ha fått tildelt endel adresser. Flere av landets skoler og universitet har heller ikke gått over på ny protokoll, selv om Uninett tilbyr det til alle.

- Det skorter på kompetanse og arbeidskapasitet. De er underbemannet og har nok å gjøre fra før, sier Skjesol.

Les om:

Nettverk