MILLIMETER: Testingen i fjellene rundt Pyeongchang brukte radiolinjer med millimeterbølger for å koble sammen basestasjonene.

5G under vinter-OL?

Radiolinjer på høye frekvenser for basestasjoner i fjellene er testet ut.

Publisert Sist oppdatert

Vil du være blant de første til å oppleve ytelsen til 5G mobildata, må du pakke kofferten. Den sør-koreanske mobiloperatøren KT har tidligere sagt at de ønsker å være første operatør som lanserer 5G, og det skal skje under vinter-OL i Pyeongchang i 2018. Nå nylig har KT kunngjort at de har gjennomført vellykkete tester av en mulig 5G-teknologi i fjellene i regionen, skriver våre kolleger i Networkworld.com.

Radiolinjer

KT har testet et system fra NEC som bruker svært høye frekvenser til å sende data på hastigheter så høyt som 3,2 Gbit/s. Selv om selskapene ikke snakket om OL, og det er ingen garanti at denne teknikken kommer til å bli en del av 5G-standarden, er det likevel ingen tilfeldighet at testene foregikk høyt oppe i Taebak-fjellene, der Pyeongchang ligger.

Operatøren brukte NECs iPasolink EX ultrakompakte mikrobølgesystem i stedet for fiberforbindelser mellom LTE basestasjoner. Dette er velegnet i høye og bratte fjellområder, der det er vanskelig å legge fiberkabler. NECs system er så lite og lett at det er relativt enkelt å rulle ut, uttalte selskapene.

Svært høye frekvenser

Mikrobølgesystemet sender data på frekvenser mellom 70 GHz og 80 GHz, et frekvensbånd som ikke mister mye signalstyrke når det går gjennom atmosfæren, slik andre gjør, ifølge NEC. iPasolink bruker 256 QAM, en signalmodulasjon som tillater store mengder nyttelast.

Høye frekvenser forventes å bli en svært viktig del av 5G. Det finnes store områder av lite brukt radiospektrum i det såkalte «millimeterbåndet», som mobilnettene ikke har brukt fram til nå. Forskerne er nå i gang med å løse de tekniske problemene som har stått i veien for dette.

Millimeterbølger for håndsettene?

Mens testen som KT og NEC har gjennomført besto av punkt-til-punkt radiolinjeforbindelser mellom basestasjoner, jobber forskerne også med å finne måter for mobile enheter å kontakte nærmeste minicelle over millimeterbølger. Disse teknikkene kan komme til å gi raskere forbindelser for brukerne av de kommende 5G-nettverkene.

Leverandørene og operatørene som jobber med 5G nå, fokuserer på frekvensbåndene omkring 28 GHz, 39 GHz, 60 GHz og andre millimeterbølge frekvensbånd. Dagens mobilnettverk opererer i områder under 6 GHz. Det endelige standarden for 5G ventes å være ferdig spesifisert innen 2020.