Apple åpner for gjeste-nett

Apple åpner for gjeste-nett

Apple lanserer spennende oppdateringer for sine basestasjoner.

Apple har kommet med spennende oppdateringer for sine basestasjoner AirPort Extreme og TimeCapsule.

LES OGSÅ: Nye Mac-er er klare

Har du en bærbar Mac, har du sannsynligvis også et trådløst nett. Mac-ene fungerer selvfølgelig mot alle vanlige typer trådløse rutere, men vi foretrekker Apples egne basestasjoner.

LES OGSÅ: Dyr og deilig MacBook Air

Faktisk tror jeg man trygt kan si at disse er å foretrekke for vanlige Windows-brukere også. Programvaren er enkel å sette opp, og vi kjenner vel alle en og annen som har slitt med oppsettet av slike trådløse mysterier.

Men, og det skal sies, det er ofte en oppside når det gjelder Apples produkter - og det er pris. Men med de nye stasjonene har man klart å holde det gamle prisnivået samtidig som nye og fristende muligheter er kommet til.

Det er enkelte tekniske nyvinninger som blant annet to radiosendere for to forskjellige frekvenser, men dette skal vi ikke gå inn på her. Man kan opprette to identiske nett, men med forskjellige radiosignaler. Hovedpoenget med disse er å lette tilgangen til enheter med forskjellige typer sendere, som nye Mac-er og iPhone.

Gjeste-nett

Muligheten for gjeste-tilgang til ditt trådløse nett er derimot mer interessant. Stort sett stoler man vel på sine venner og bekjente, men full forståelse for at ikke alle trenger å se hvilke nettverks-ressurser du har koblet opp. Eller å åpne opp for fri bruk av skriveren din. Derfor altså nå dette begrensede gjeste-nettet, som kan passordbeskyttes dersom det er ønskelig, og som gir nett-tilgang til besøkende uten å kompromittere din egen nett-sikkerhet. Kan være vel så interessant for bedrifter.

Nett-tilgang til disk

Det å kunne ha tilgang til sine filer også utenfor huset, er en ide som har levd lenge, og som det finnes ulike svar på. Apple selv har nylig forbedret sin egen online lagringssentral MobileMe til å gjøre det enklere for brukerene å dele filer med andre.

Fra før av har man kunnet bruke området til personlig lagring, men tjenesten har slitt med variabel ytelse. Spesielt i Europa har MobileMe tidligere fått en lunken mottakelse. Det finnes alternative tjenester fra andre, deriblant også gratis-lagring. Men man må likevel ta i betraktning at Apples MobileMe-tjeneste er en integrert løsning som passer inn i operativ-systemet, med de fordelene det har.

LES OGSÅ: Mac OS X-oppdatering øker sikkerheten

Online-disken kan aksesseres rett fra Finder, kalender-støtten er der, det samme er en e-postadresse med webmail, synkronisering av filer og innstillinger, og annet.

MobileMe er langt fra perfekt, men heldigvis jobber Apple aktivt med saken. Den nye arbeidspakken iLife 09 har nå også en beta-funksjon for nettbasert fildeling, og det er rimelig å anta at Apple akter å utvide dette til en fullblods online-svite for hele iLife-troikaen.

Og MobileMe får nå fornyet aktualitet med de nye basestasjonene. Disken i en Time Capsule eller en ekstern disk for en Airport Extreme kan gjøres tilgjengelige også utenfor husets fire vegger i kombinasjon med en MobileMe-konto og et passord. Snedig, og meget praktisk. Minnepinnenes tid vil snart være forbi. Disken vil også vises i sidepanelet i et Finder-vindu. En forutsetning er OS X 10.5 Leopard.

PS: I skrivende stund gjelder disse nye funksjonene for gjeste-nett og online-disk bare for de nye enhetene, men det er forventet at en firmware-oppdatering vil gjøre dette tilgjengelig også for eldre modeller.

Les om:

Nettverk