Aruba innfører VBN

Aruba innfører VBN

Virtual Branch Network (VBN) knytter fjernbrukere til hovedkvarteret på en ny og elegant måte. Men det finnes begrensninger.

Tradisjonelle VPN-løsninger krever gjerne forholdsvis mye konfigurasjon, og har man flere fjernkontorer kan det bli mye arbeid. Trådløsaktøren Aruba Networks innfører nå begrepet VBN – en løsning som gjør det til en enkel oppgave å utvide bedriftsnettverket til fjernkontor.

VBN-løsningen består av ny programvare for datesenterlokaliserte Aruba-kontrollere, tre nye familier av kablede og trådløse RAPer (Remote Access Points) og BOCer (Branch Office Controllers).

Løsningen forutsetter imidlertid at man har en Mobility Controller på plass i det sentrale datasenteret. Frem til oktober trenger man en ekstra Controller ettersom den nye programvaren ikke kan kjøres samtidig som den eksisterende, men deretter kan man operere med en felles Mobility Controller.

– Mest trolig vil man likevel ha to slike ettersom den VBN-baserte gjerne bør settes i dmz, forteller selskapets Roger Hockaday til Nettverk & Kommunikasjon.

VBN-arkitekturen er ellers forbeholdt de bedriftene som har ett hovedkvarter med ett eller flere avdelingskontorer. Det egner seg ikke for de med behov for at fjernkontorene skal forbindes med hverandre.

Med VBN har Aruba kastet seg inn i et nytt marked og den minste løsningen koster 99 dollar – så lenge det meste av trafikken likevel går inn i datasenteret. Brukerne vil oppleve en felles SSID, men man opererer med ulike profiler. Man plugger en av de nye enhetene i kontakten på fjernkontoret og den riktige profilen lastes opp til denne. På den måten slipper man unna it-ekspertise på avdelings- eller hjemmekontor.

- Slik kan man også frigjøre WAN-kontrakter, og bedriftens LAN utvides på en sikker måte, sier Hockaday. Han påpeker også at de fleste i dag allerede har det de trenger i det sentrale datasenteret, og at det med VBN ikke er nødvendig å operere med dobbelt opp av utstyr.


Slik ser en typisk VBN-løsning fra Aruba ut.

Aruba har lansert flere nye modeller som kan settes på fjernlokasjonen. Disse kan håndtere fra en til flere hundre brukere avhengig av modell. Den rimeligste heter RAP-2WG og byr på to kablede porter sammen med støtte for 802.11b og g. Enheten er på størrelse med en kortstokk og egner seg for opptil fem brukere. RAP-5 byr på fem 100 Mbps-porter, en USB-port for et 3G-modem, maskinvarebasert kryptering og 802.11n-radio med integrerte antenner.

600 Branch Office Controller-familien er definert som «branch-in-a-box» for kontorer med opptil 256 brukere. Her er det flere WAN-grensesnitt, NAS-støtte, gigabit Ethernet, Power over Ethernet, Express Card og USB-muligheter sammen med en integrert 802.11n-radio.

En Aruba 6000 Multi-Service Controller ustyrt med VBN-programvare vil støtte opptil 8000 RAPer eller enheter i 600-serien og opptil 32 000 brukere.

Les om:

Nettverk