Asus saksøkes for WLAN-juks

Asus saksøkes for WLAN-juks

Er Asus-suksessen bygget på juks reguleringsjuks og falske testresultater?

Netgear mener konkurrenten bryter radio-reguleringene i USA og i Europa for å gi basestasjoner og bredbåndsrutere kunstig høy radioeffekt.

I en distriktsrett, tilsvarende norsk tingrett, i delstaten North Carolina hevder Netgear at to bredbåndsrutere er i strid med radioreguleringene i USA. På enkelte områder er kravene for det europeiske markedet strengere enn FCC-regulativet, og med mindre ikke Asus har forskjeller mellom enhetene de selger i Europa og USA, kan dette også få betydning for det norske markedet.

Begge modeller selges i Norge, og har fått gode testomtaler. Den ene av modellene, RT-AC66U, er sammen med forgjengeren RT-N66U, trolig den mest solgte ruteren på det norske markedet det siste året.

LES OGSÅ:

TEST: Apple Time Capsule: Praktisk kombinasjon

Overlagt juks med test

Netgear hevder i søksmålet at Asus med overlegg har fått testselskapet QuieTek til å forfalske testresultatene, som ligger til grunnlag for FCC-godkjenningen. Godkjenning av produktene er dermed ugyldig. Dette melder Smallnetbuilder.com.

Netgear hevder ruterne RT-AC66U og RT-N56U, og antagelig flere produkter fra Asus, bryter grenseverdiene for effekt, stråling, anntenneverdier og frekvensbredde.

Bakgrunnen for Netgears krav er at de mener Asus støyer så mye at det rammer yteevnen til utstyr fra Netgear. Dermed vil produktene til Netgear gi inntrykk av å være dårligere enn det de er, med effekt for omdømme og ettersalg. I tillegg gir det Asus en urettmessig fordel i salg, siden deres produkter i tester vil virke bedre enn produkter fra konkurrentene. Disse konkurrentene vil presumptivt selv holde seg innenfor reguleringene.

LES OGSÅ:

Slik får du bedre trådløsnett

Endret egenskaper med fastvareoppdateringer

Netgear vil ha erstatning for tapt salg, tapt omdømme, urettferdig konkurranse og urimelig belastning for Netgear og deres kunder.

De vil også kreve stopp av salg av alle trådløse bredbåndsrutere, inkludert markedsføring basert på brudd av regelverket.

Allerede i starten av måneden skal Netgear ha varslet Asus om at de ville komme til å saksøke på dette grunnlaget. Responsen fra Asus skal ha vært å slippe en serie programvareoppdateringer til de angjeldende ruterne som skal ha dratt ned utgangseffektene, hevder Netgear.

Når saken kommer opp er ikke klart. Så langt har Asus ikke ville kommentere saken.

LES OGSÅ:

Intel med 802.11ac

Les om: