Atom-drevne nettverk fra Intel

Atom-drevne nettverk fra Intel

Intel har solgt 70 millioner mini-pc-er med Atom-prosessorer. Men det er bare en grein av familien. Atom-prosessorer finnes også som integrerte brikker.

Brikkegiganten Intel har hatt sitt årlige Intel Developer Forum. Selskapet er nå opptatt av å demonstrere og utvikle bredden i sortimentet ut over å drive de fleste av pc-er og servere kloden rundt. Integrerte enheter og nyheter i retning av underholdningssegmentet som smarte tv-er var blant nyhetene i maskinvare. Men også det å utvide tilby rammeverket i form av utviklermiljø, utviklerprogramvare, premieringer og salgskanaler er sentralt.

- Intel har verdens tredje største utviklermiljø med 14 millioner utviklere i miljøet rundt vår maskinvare. Vi forplikter oss til at disse utviklerne skal ha alt nødvendig verktøy tilgjengelig, og det skal være kryssintegrerte verktøy poengterte Renée J. James, sjef for Intel Software and Services Group under sin hovedinnledning under IDF.

Nyt og begjær AppUp

En spennende vri er etablering av en helt egen applikasjonsbutikk, som skal være en nettbutikk lik andre applikasjonsbutikker. Her skal både gratis og kommersielle applikasjoner være tilgjengelig. Men AppUp er også fysiske butikker som skal demonstrere applikasjoner som fullt ut bruker Atom-maskinvaren til Intel. Dette vil i første omgang si de ultrapopulære mini-pc-ene som er solgt i 70 millioner eksemplarer.

AppUp skal også være en spydspiss for å få i utvidet et utviklermiljø rundt applikasjoner til MeeGo. Dette operativsystemet i Linux-jungelen kan både spille en rolle i konkurranse med Android og Google Linux på mobiltelefoner og mobile enheter.


Lette og kompakte pc-er var den første atomdrevne trenden. Nå kommer nettbrettene, med hybrider som denne fra Dell med vendbar skjerm for tilgang til tastatur.

- MeeGo er mobil-orientert Linux med støtte fra alle de andre store aktørene i mobilmarkedet, inkludert Novell. Gjennom samarbeidet med Nokia er vi også snart klare med de fleste mobilapplikasjonene i deres OviStore. Det trengs kun en enkel rekompilering av kode for at Ovi-apps blir MeeGo-Apps, sa Douglas L. Davis, sjef for Embedded and Communications Group.

Atom-drevne biler, telefoner og nettverk

Atom-familien sin E-grein av integrerte enheter fikk et nytt medlem, E600. Denne skal finne veien til nettverksenheter, ip-telefoner og i digitale løsninger i biler. En ny CE-familie markerer at Intel har tenkt seg inn i underholdnings- og tv-markedet for full musikk.

Sett i forhold til konkurrentene mener Intel at de står sterkere i forhold til prosesseringskraft, mediestøtte (lyd, bilde og video), trådløs støtte som wlan/wimax og at de støtter operativsystemer som MeeGo, andre Linux, Windows og Android direkte. Og selvsagt at de har sterke utviklerressurser tilgjengelig.

- Vi ser også økt etterspørsel etter integrerte enheter som kjører med Atom-arkitektur. Nye bruksområder hvor enhetene må bli flinkere til å kalkulere og behandle større mengder data, for eksempler innen helse, poengterte Davis.

Mini-pc-ene med Atom-prosessor (D- og N-variantene) har beredt grunnen for rimelige, lette web-enheter. Og Intel viste partnere som er i gang med å utvikle rene nettbrett eller hybrider mellom nettbrett og mini-pc-er. Det siste innebærer i grove trekk at et litt tjukkere nettbrett med tastatur.

På vei til jobb

Under et møte med pressen etter innledningen ble James og Davis spurt om hvilken rolle mini-pc-ene skal spille i profesjonelle sammenhenger. Tidligere var Atom rettet mot forbrukere, mens prosessorer av culv-typen skulle være rettet mot bedriftsmarkedet.

Nå var meldingen fra James at Intel ikke hadde til hensikt å detaljregulere bruken for bedriftsmarkedet. Men Davis understreket at de hadde registrert noen andre krav fra det profesjonelle markedet som ikke var med i de opprinnelige mini-pc-variantene. Deretter understreket han at det ikke var noen lanseringer klare akkurat nå.

Samme noe «ja, men ikke nå»-svar gjaldt for når Intel kommer tungt inn i mobiltelefon-markedet. Men det er ikke mer enn et par måneder siden Atom for mini-pc-er kom med doble kjerner. Og neste år introduserer 32 nm-design også i Atom-prosessorene.

Nettverk