Bedre bredbåndsruter

Oppgradering av bredbåndsruterens programvare kan gi bedre ytelse, stabilitet og funksjonalitet. Og i tillegg til produsentens programvare finnes også interessante tredjepartsløsninger.

Publisert Sist oppdatert

En bredbåndsruter er i realiteten en liten datamaskin. Man har en prosessor, systemminne, et operativsystem og nettverksforbindelsene i form av en ethernet-kontroller mot en svitsj og wlan-kontroller(e). Operativsystemet ligger lagret i et flashminne, ikke så ulikt BIOS på et hovedkort. I en del rutere kan operativsystemet være basert på Linux.

Etter at en ruter er kommet på markedet kan produsenten fortsette med å utvikle programvaren. Dette kan bety at de gjør feilrettinger, men det kan også bety optimaliseringer som gir bedre ytelse, kompatibilitet og stabilitet, samt også ny funksjonalitet. Gjerne refereres det til som en firmware-oppgradering.

LES OGSÅ: Guide for hjemmenettverk

Oppgraderingen

Oppgraderingen av ruterens programvare skjer normalt sett via det webbaserte administrasjonsgrensesnittet. Oppgraderingen må normalt lastes ned fra produsentens websider og lastes så opp til ruteren via lokalnettverket. Det er viktig at man laster ned oppgraderingen spesifikt til den ruteren man har. I noen tilfeller er det også maskinvarerevisjoner av ruteren som kan kreve forskjellige oppdateringer.

Noen rutere kan ha en funksjon for å sjekke etter oppdateringer og laste dem ned og videre oppgradere direkte fra webgrensesnittet. Dette gjør oppgraderingsprosessen enklere.

Hvorvidt man beholder innstillingene man opprinnelig har gjort i ruteren i forbindelse med en slik programvareoppdatering varierer.

Før man oppgraderer bør man sjekke hva oppgraderingen gjør. I noen tilfeller kan det være sikkerhetselementer som rettes, slik at selv om du ikke har spesifikke problemer bør du oppgradere. I andre tilfeller kan det være endringer som ikke er av relevans for sitt bruk, og hvis ting da ellers fungerer greit, er det ikke vits i å oppgradere.

Oppgradering av ruterens programvare er normalt sett en enkel operasjon via ruterens webgrensesnitt.

LES OGSÅ: TEST: Fire 802.11n-rutere

Tredjeparts programvare

For en rekke rutere finnes det tredjeparts programvare som kan benyttes i stedet for den fra produsenten. Denne programvaren kan blant annet gi ruteren økt funksjonalitet. En del rutere er basert på referansedesign fra aktører som for eksempel Broadcom og Atheos.

De mest utbredte av disse løsningene er blant annet DD-WRT, Tomato, FreeWRT og OpenWRT. Mange av disse er rettet mot modeller i Linksys WRT54-serien, men også en rekke andre rutere kan være støttet.

For eksempel for DD-WRT kan man på kompatibilitetslistene finne rutere fra Asus, Belkin, Buffalo, D-Link, Netgear, Siemens, SparkLAN og Trendnet. I tillegg finnes rutere som selges under andre merkenavn, slik at ruteren du har kan være støttet fordi den også finnes under et annet merke- og modellnavn som er støttet. I noen tilfeller kan noen Google-søk avsløre hva ruteren din egentlig heter.

Vi benytter DD-WRT som videre eksempel i denne artikkelen, men det kan være at en av de andre løsningene dekker dine behov vel så bra. Liste over enheter som DD-WRT støtter finnes her.