Cisco-Academy på UiS

Det er mangel på solid nettverkskompetanse i Norge. Universitetet i Stavanger og Atea går sammen om å tilby sertifisering.

Publisert Sist oppdatert

Fra neste år, våren 2014, kan it-studentene i Stavanger fordype seg i nettverksprogrammering og ta Cisco-sertifiseringen CCNA. Programmet er et samarbeid mellom Universitetet i Stavanger og konsulentselskapet Atea.

Mens universitetet stiller med nettverkslab, skal Atea fylle den med nettverksutstyr til omlag to millioner kroner. Håpet er at tilbudet skal føre til at flere studenter vil kaste seg ut i næringslivet med solid nettverkskompetanse etter endt studie.

- Etterspørselen etter folk som kan bygge og vedlikeholde it-nettverk har vært i sterk vekst i mange år. Og markedet etterspør kompetanse på Cisco-systemer mer enn noe annet, sier Petter Alfsen, regiondirektør i Atea i en pressemelding.

Tre Cisco-skoler i Norge

Universitetet i Stavanger er det første norske universitetet som tilbyr slike sertifiseringer, og totalt er det bare tre Cisco-akademier i landet.

Til sammenligning er det 67 av dem i Sverige og 18 i Danmark.

Bransjen er positive til at Universitetet i Stavanger og Atea nå setter i gang med et fjerde.

- For arbeidsgivere er det stor forskjell på de som har vært igjennom noe og de som faktisk har tatt en sertifisering. Det er flott at du har en A i faget, men jeg anbefaler alltid nyutdannede å ta sertifisering i tillegg, sier Espen Grødem, leder av kommunikasjon- og sikkerhetsavdelingen i Atea.

Bra for Norge

En av drivkreftene bak avtalen om det nye Cisco-akademiet er Tuan Williams ved Universitetet i Stavanger. Han er veldig glad for at avtalen er i boks, og mener Atea viser samfunnsansvar med sitt bidrag.

- Nå kan vi utdanne dataingeniører med enda bredere og mer relevant kompetanse enn tidligere, sier han.

En av følgene med avtalen er at studentene på universitetet får tilgang til skinnende nytt og ikke minst relevant utstyr i tillegg til undervisning som vil komme til nytte i arbeidslivet.

- Cisco-sertifisering vil være flott å ha på CV-en som nyutdannet dataingeniør. Da stiller du sterkt som jobbsøker. Det er nesten synd at jeg allerede har tatt min bachelor, kommenterer masterstudent Patrik Bakke.

I likhet med Williams, mener også Bakke at tilbudet ikke bare en fordel for studentene, men også bra for samfunnet. Uten velfungerende nettverk, stopper Norge.

Avtalen mellom universitetet og Atea innebærer også at studentene blir invitert til å delta på arrangementet Atea Community, som selskapet arrangerer hvert år med relevante seminarer og kontaktbygging.

Det er heller ikke å strekke seg for langt om med å tenke at det nok kan bli litt rekruttering også.

- Vi ønsker også å ta inn trainees og ha et tett samarbeid med UiS gjennom gjesteforelesninger og studentkveld, sier Alfsen.