I dag er dagen for å teste IPv6

I dag er dagen for å teste IPv6

Facebook, Google og Microsoft tester IPv6 i dag. Det kan du også.

IPv6 har fått sin egen dag, og den dagen er i dag.

Kort fortalt innebærer det i praksis at en hel drøss innholdsleverandører i dag tester ut protokollen.

Som Computerworld mang en gang har omtalt, er verden i ferd med å gå tom for IPv4-adresser. IPv4-spesifikasjonen, først beskrevet i 1981, har «bare» plass til i underkant av 4 milliarder ip-oppkoblede enheter på internett. Det holder ikke lenger i en verden der flere og flere får bredbånd og i tillegg bruker mobiltelefoner til surfing, samtidig som både antall internettbrukere og servere er i vekst.

Derfor har teknologiverden startet å feste øynene på den mer moderne og fleksible IPv6, som i sin natur støtter så mange adresser at undertegnede journalist ikke kjenner til at det en gang finnes et norsk tallord for å beskrive det. På engelsk kalles det «undecillion» - og IPV6 støtter 340 undecillion adresser (3.4×10^38) – eller fire milliarder ganger hva IPV4 har å by på.

(Oppdatering kl. 15:40: En tallkyndig leser opplyser per epost om at undecillion heter sekstillion på norsk og europeisk fordi det faller under stortallskalaen som benyttes her. Altså 340 sekstillioner.)

Spent

Internettverden har vært treg til å sette i gang med overgangen. Derfor tas det i dag et skippertak. Giganter som Facebook, Google, Yahoo, Microsoft og Verizon skal alle prøve seg for å se hvordan det går, ettersom enkelte har bekymret seg over at migreringen til IPv6 bil bli dyr og tidskrevende. En drøss andre har også hengt seg på.

Det er Facebooks Donn Lee som sammen med Googles Lorenzo Colitti har kommet opp med datoen og eksperimentet. Lee har troa.

- Jeg er veldig spent. Det har fått sitt eget liv fra vår idé som oppstod i gangene på en konferanse forrige sommer. Det er givende å se spenningen og energien som har oppstått rundt denne dagen. Det er nå internett går inn i neste fase av sin utvidelse, sier Lee til Computerworlds nyhetstjenete.

I gang allerede

Selskapene skrudde på IPv6-bryteren klokken 20 EDT-tid, som tilsvarer i dag klokka 2 i norsk tid. Bryteren skal være på i 24 timer. I og med at Facebook fortsatt fungerer, ser det ut til å foreløpig har gått bra. Facebook har selv drevet med iherdig forhåndstesting for å klargjøre seg for en problemfri dag.

I praksis kjører Facebook i dag såkalt dualstack, det vil si både IPv6 og IPv4. For brukere som støtter IPv6 via sin internettleverandør blir det gjeldende protokoll på Facebook i dag, folk uten IPv6-støtte kommuniserer via IPv4. Lee regner med at 0,2 prosent av brukerne, én million individer, bruker IPv6 hjemme eller på jobb og således blir en del av dagens eksperiment.

Det betyr også at dersom du har tatt i bruk IPv6, har du en i dag en gyllen mulighet til å teste oppsettet sitt, samt avdekke eventuelle problemer.

Støtter du IPv6 i dag? Ta testen her!

Les om:

Nettverk