Dell kjøper seg nettverk

Dell kjøper seg nettverk

Oppkjøpet av Force10 Networks skal skape bedre totalpakker for datasenter.

Nå ha Dell kjøpt Force10 Networks. Dermed tetter Dell et kritisk hull i det å lage mer integrerte teknologipakker for datasentre.

HP, Cisco og IBM har alle gjort det samme fra før, i forsøk på å skape bedre totalpakker. Ifølge analytikere er det akkurat dette Dell også gjør med dette kjøpet, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Servere, lagring og tjenester kan nå danderes med nettverk fra Dell selv.

Ifølge Dell vil Force10s datasentersvitsjer komplimentere deres egne datasenterservere og deres lagringsportefølje og la dem tilby kundene sine et bredere spekter datasetner og bedriftsprodukter.

De to har vært salg og markedspartnere i seks år før kjøpet. Prisen Dell måtte gi for selskapet etabler ti 1999 er ikke kjent.

Åpen arkitektur

Analytikere ser at Dell har kjøpt flere selskaper for å skape bedre totalpakker. Blant annet tjenesteselskapet Perot Systems, lagringsselskapene Equallogic og Compellent, samt sikkerhetsselskapet Secureworks.

Dell bygger også datasentre for nettskyapplikasjoner i flere land og har opprettet forskningssentre for nettskyarkitektur.

- Dell har sagt klart i fra at de vil ha litt intellektuell eiendom på innsiden. Spørsmålet er om du skal bygge eller kjøpe, sier Cindy Borovick fra analysehuset IDC.

Ifølge IDCs Borovick er en av fordelene med Force10 at de bruker en åpen arkitektur og at FTOS OS, som brukes i Force10-produktene, enkelt kan skreddersys.

Automatisering

Dario Zamarian, direktør for nettverk i Dell, forklarer det på sin side med at Dell vil automatisere utrulling og konfigurasjon i datasentre.

- Automatisering vil hjelpe kundene bygge datasenter fortere og redusere manuelle prosesser i daglig drift, sier han.

Dell tilbyr allerede nettverksprodukter via sin Powerconnect-portefølje, og Force10s svitsjer og rutere vil komme i tillegg, forklarerer direktøren. Dell tilbyr tilsvarende utstyr fra partnere som Brocade og Cisco, og Zamarian tror det kan bli overlapping i enkelte situasjoner.

Blant annet vil Dell måtte fortsatt forholde seg til Brocade for fiberkanal-nettverkingsteknologi, der Dell ikke på nåværende tidspunkt ikke eier egne løsninger, sier Borocivk fra IDC.

Lite selskap

Force10 er et relativt lite selskap som bare hadde en markedsandel på to prosent i første halvår 2011, ifølge IDC. De spesialiserer seg i høytytende svitsjer for datasnetre og høytytende it-miljøer - slik som i forskningsmiøjøer, hostingselskaper og finanshandelsorganisasjoner.

Årlig omsetning er på 200 millioner dollar.

- Force10 gir Dell ammunisjon til å gå etter midtsegmentet av selskaper, men fyller også ut datasenterdeler mens det flytter seg oppstrøms for å få større og rikere tjenesteavtaler, sier Greg Richardson, analytiker i Technology Business Research.

Han mener at Dell ved å bruke midtsegmentet av markedet som utstillingsvindu varmer seg opp mot å rette seg mot større tjenestekontrakter i bedrifter.

Men Dell må fortsatt kjempe mot konkurrentene, deriblant tungvektere som HP og IBM. I fjor kjøpte HP for eksempel nettverksleverandøren 3Com for å fylle ut sin porteflølje.

- HP er aggressive med sammenløpende løsninger. Utfordringen for Dell blir å lage en effektiv salgspitch, sier analytiker i Pund-It, Charles King.

Nettverk