HYBRIDE: Det nyeste samarbeidsproduktet fra Microsoft og Dell tilrettelegger for hybrid sky hos mindre bedrifter. Her selskapenes toppsjefer under lanseringen i Austin, Texas.

Dell og Microsoft fortsetter samarbeidet

Liten «Azure i en boks» for mindre bedrifter legger til rette for hybrid sky.

Publisert Sist oppdatert

Selv om at Dell helt nylig har kjøpt opp lagringskjempen EMC, en av de største nyhetene fra den kanten siden selskapet forlot børsen for snart tre år siden, er det mye «business as usual» for så store selskap. Dermed går selskapets årvisse kundekonferanse Dell World av stabelen i disse dager, med ufortrøden kraft.

Som seg hør og bør under et slik arrangement, har vertskapet et stort antall lanseringer og nyheter oppi ermet.

Azure i en boks

En av nyhetene som har kommet denne uka, er Cloud Platform System Standard. Bak dette korte og fengende navnet finner vi en lillebror av et produkt som Microsoft og Dell lanserte i fjor: Cloud Platform System powered by Dell. Dette er en gjennomtestet, ferdigsydd og nøkkelferdig løsning som består av både maskinvare og programvare, ferdig satt sammen av Dell.

I skrivende stund er programvaren løsningen kjører, Microsoft Windows Server og System Center med Azure Pack. Når Microsoft har gjennomført sine 2016-lanseringer, vil dette nye produktet kjøre Windows Server med Azure Stack, og da vil løsningen så å si kjøre den samme koden som Microsoft selv kjører i sin offentlige sky.

Det betyr at å realisere en hybrid, elastisk sky blir enklere enn noen gang. Tjenester som kjører på denne løsningen i datarommet, lar seg lett utvides til å også kjøre på ressurser hos Microsoft ved behov.

- Passer godt i Norge

Den store forskjellen på fjorårets og årets løsning, er størrelsen. Mens det store systemet, som selges av Microsoft og leveres av Dell, fyller et helt rack og passer for tusenvis av virtuelle maskiner, er denne løsningen langt mer tilpasset bedrifter av litt mer begrenset størrelse.

Cloud Platform System Standard starter med fire prosesseringsnoder og er utvidbar til maksimalt 16 servere. Grunnkonfigurasjonen er tilstrekkelig til å kjøre omlag 100 virtuelle maskiner, og systemet lar seg skalere opp til omlag 400 VM-er.

Dette betyr at løsningen er anvendbar for langt flere enn bare de aller største bedriftene. Dette er særlig interessant i et marked som her i Norge, der den store majoriteten av virksomheter er under 50 ansatte.

- Vi tror at denne løsningen passer godt i det norske markedet, på grunn av størrelsen, kommenterer Per Kristoffersen, leder for Enterprise Solution Group i Dell Norge.

Det er i alle fall klart at skyteknologier, både privat, hybrid og offentlig, vil bli langt enklere tilgjengelig for langt flere norske virksomheter med produkter i denne størrelsen.

Brite Box servere

Det er ikke bare fortsatt Microsoft-samarbeid som har blitt lansert på Dell World. Dell har også lansert servere de kaller Datacenter Scalable Solutions (DSS). Dette er servere som nærmer seg de hyperkonvergerte i design; enkle servere med minimal fysisk utrustning, som er ment å jobbe sammen i store antall. På disse skal virtuelle maskiner kjøre, og oppetid og redundans løses av programvare på høyere nivå. Dersom en fysisk server feiler, vil programvaren automatisk flytte tjenestene den kjørte til en annen server og fortsette der. For operatøren er det bare å bytte ut maskinen som feilet.

Det er dette blant andre Google og Facebook har gjort til en kunstart. De har brukt store mengder av egendesignete eller merkeløse maskiner - «white box servers» - der tjenestene flyter mellom ti- eller hundretusener av slike servere.

Når en merkevareprodusent velger å lage utstyr av tilsvarende type, omtales det ofte som «branded white box», eller bare «brite box». I Norge mener Dell markedet for slike produkter befinner seg hos tjenesteleverandørene og telekommunikasjonsselskapene.

Mye lagring

Selv om Dell nylig har kjøpt opp lagringskjempen EMC, så betyr ikke det at Dell ikke har lagringsløsninger fra før. Under konferansen lanserte selskapet flere produkter innenfor området, og her finner vi løsninger både for NAS (Network Attached Storage) og SAN (Storage Area Network).

I DSS-familien slapp Dell maskinen DSS 7000, som er en lagringsserver med svært stor kapasitet. På 4U rackhøyde holder denne enheten på 90 3,5-tommers disker, slik at maksimalkapasiteten er på 720 TB per enhet.

Dette gir en lav pris per lagret byte, som dermed kan for eksempel konkurrere mot magnetbånd i sikkerhetskopi- og arkivsammenhenger.

Dell har også lansert hyperkonvergerte lagringsprodukter i sin XC-serie, som er NAS-funksjonalitet med programvaren til den ledende leverandøren Nutanix. For SAN-anvendelser lanserte Dell tre nye produkter i den nye SC9000-serien, som består av løse prosesseringsenheter og lagringshyller. Disse støtter blant annet 12 Gbit/s SAS-tilkonblinger og Fibre Channel eller 10 Gbit/s FCoE-tilkoblinger mot serverne.