Dette vil du elske i Windows 7

Dette vil du elske i Windows 7

Som it-proff er det ikke så nøye hvordan den nye startmenyen ser ut. Les om det som faktisk betyr noe i Windows 7.

Microsoft har denne uka sluppet informasjon og alfa-versjoner av deres neste operativsystem, Windows 7.

Som en it-profesjonell er det ikke hvordan det nye brukergrensesnittet eller hvordan startmenyen er bygd opp som er mest interessant.

Amerikanske Computerworlds kommentator Jonathan Hassell har satt seg ned og funnet fram til det han synes er Windows 7 sine beste nyheter for dem som bruker maskinene til mer kompliserte ting enn å lese epost og spille kabal.

Her er hans topp ti-liste.

1. Søkemulighetene

En av de store temaene for proffe brukere i Windows 7 er at man får lettere tilgang til data, uansett hvor den er lagret. Operativsystemet lar brukerne søke gjennom innhold fra diverse kilder via ett eneste brukergrensesnitt. Du kan også få forhåndsvisninger av resultatene via ett klikk, og det skal være enkelt å velge hvor man vil søke. Og det inkluderer SharePoint-sider og utover.

LES OGSÅ: Slik blir Windows 7, se bildene

2. DirectAcces

I Hassells øyne er dette en av de største nyhetene når du bruker Windows 7 sammen med Windows Server 2008 R2. Ved å være koblet på et VPN (virtual private network) kan du få tilgang på bedriftens nettverk, delte filer, intranettet og så videre. Med den nye løsningen slipper du å lage den dyre, gigantiske tunnelen for å få denne tilgangen. Og det er dette som kalles Direct Acces.

Det du må gjøre, er å sette opp IPv6 og IPsec, noe som kan ta tid men som også kan være noe du allerede er i gang med. Fordelen er at du med DirectAcces alltid har en godt styrt infrastruktur, så du som administrator kan passe på at alt er oppdatert og at alle maskinene er i tipp, topp stand.

3. BranchCache

Avdelingskontor kan ofte ha mindre båndbredde enn hva man har på de store kontorene. Det er derfor gledelig at Microsoft har oppdatert Windows Server 2003 R2 og Windows Server 2008 sine muligheter for å lagre data i hurtigbufferet. Data som lastes ned fra internettet eller på intranettet lagres første gang avdelingskontoret laster det ned, og gjør at andre brukere kan laste ned den samme dataen mye raskere.

LES OGSÅ: Slik bli Windows Azure

4. Bitlocker to Go

Hvor mange minnepenner tror du det finnes i din bedrift? Hvor mange av disse tror du inneholder informasjon som helst burde bli holdt innenfor din bedrift? Hvor mange slike minnepinner tror du forsvinner i løpet av et år? Og hva slags sikkerhetsrisiko tror du dette innebærer? Med Windows 7 sin Bitlocker to Go kan du tvinge alle dine ansatte til å kryptere sine minnepinner, en prosess som visstnok bare skal ta et minutt.

5. AppLocker

Windows XP hadde måter å stenge diverse programmer fra å kjøre på nettverket, men det fungerte ikke alltid optimalt. AppLocker skal være enklere å få til å fungere, og du kan filtrere programvare etter dens digitale signatur. Du får også mer kontroll på hvor strenge reglene skal være, og hvem på nettverket som kan slippe unna.

6. DNSSEC-støtte

Mange eksperter advarer om at hull i Domain Name System (DNS) kan bli den neste, store plagen for pc-brukere. DNSSEC skal være den reddende engelen, og Windows 7 støtter dette formatet.

7. VHD Boot

Dette systemet skal sørge for at klienter alltid har det riktige, virtuelle skrivebordet, og hjelper deg med å administrere alle de forskjellige skrivebordene for dine brukere.

LES OGSÅ: Microsoft vil bli driftskjempe

8. Ny feilsøking-plattform

Klikker noe i Windows, får du gjerne spørsmål om du vil sende feilen til Microsoft. Dette føles å ha lite for seg, men nå kan brukerne dine gjøre det samme, bare at feilen nå blir sendt til deg. Via noe som kalles Problem Steps Recorder kan Windows 7 lage en automatisk pakke med skjermskudd som sendes direkte til deg, slik at du kan se hvordan sluttbrukeren på nettverket ditt havnet i problemer. Du kan også distribuere egne feilsøk-verktøy til brukerne, som kan hjelpe dem med å selv finne ut hvordan de kan unngå feilen de har oppdaget.

9. Windows PowerShell integrering

PowerShell har blitt så populært at Windows 7 får en integrert utgave med et enkelt brukergrensesnitt. Du får fargekoding, feilsøking og alt annet du trenger, og det følger med Windows som standard.

10. Fjernstyring av PowerShell

Det som også er nytt med PowerShell er muligheten til å kjøre kommandoer på andres maskiner. Du kan kjøre én kommando på én maskin, eller samme kommando på flere maskiner samtidig, alt fra den integrerte PowerShell-løsningen.

Les om:

Nettverk