Dobbel ytelse under Windows

Dobbel ytelse under Windows

PCWORLD: Nettverks-problemer for nye Macbook Air.

Nye Macbook Air er blant de første pc-ene på markedet med integrert støtte for 802.11ac - en ny generasjon standard for trådløse nettverk som lover kraftige ytelsesforbedringer sammenlignet med 802.11n.

Rutere for 802.11ac har allerede vært på markedet et års tid. Man har også kunne kjøpe usb-adaptere for å utnytte teknologien. Våre erfaringer har vært at ytelsen gjerne har vært to-tre ganger høyere med en god 802.11ac-ruter enn med 802.11n.

LES OGSÅ:

TEST: Erstatt kabelen med bro

Svak ytelse

802.11ac kan implementeres med forskjellige hastigheter. Dette blant annet knyttet til antallet antenner som benyttes. I dag er de raskeste implementasjonene på 1,3 Gbps (3x3 antennekonfigurasjon). I nye Macbook Air benytter Apple to antenner, hvilket begrenser ytelsen til 867 Mbps. Apple benytter wlan-kort fra Broadcom, men også Intels nye AC 7260-kort som tas i bruk i mange pc-er er begrenset til denne hastigheten.

Til sammenligning er 802.11n normalt sett implementert med en hastighet på 300 eller 450 Mbps. 450 Mbps-implementasjonen er blant avhengig av tre antenner.

Dette er teoretiske hastigheter. I praksis har være erfaringer så langt vært at det beste 802.11ac-løsningene har gitt i overkant av 400 Mbps ved reelle bruksoperasjoner.

LES OGSÅ:

Intel med 802.11ac

Vi har de siste dagene begynt å teste Apples nye Macbook Air, og det ble tidlig klart at det var noe som ikke helt stemte når det gjaldt ytelsen for 802.11ac. Våre ytelsestall ved filoverføringer viste maksimalt rundt 150 Mbps, hvilket er rett i overkant det vi ellers ville ha forventet med en god 802.11n-implementasjon på samme avstand og samme lokalisjon.

Til sammenligning kunne vi med samme ruter og plassering med usb-adaptere få 250-300 Mbps og over 400 Mbps med Dells nye XPS 12 med Intels 802.11ac-kort.

LES OGSÅ:

TEST: Jensen Scandinavia KooBrick: Nettverkstårnet

Bedre i Windows

Etter å ha installert Windows via BootCamp på vår Macbook Air ble vi overrasket når ytelsen for nettverket økte til over 400 Mbps. Med andre ord er maskinvaren i seg selv fult i stand til å håndtere god 802.11ac-ytelse, mens problemet ser ut til å være knyttet til drivere eller konfigurasjon under Mac OS X.

Problemet er trolig knyttet til begrensninger i pakkestørrelse i driverne til Mac OS X, hvilket i teorien kan virke som noe det skulle være enkelt å rette opp. Apple er kjent med problemet og gjør for tiden undersøkelser.

Det har i senere tid også vært flere artikler hos andre publikasjoner knyttet til brukere som opplever at det trådløse nettet på nye Macbook Air-modeller er ustabilt. Å minste forbindelsen er noe vi så langt ikke har opplevd. For de brukerne som plages med å miste forbindelse, må det en omstart av maskinen til for at forbindelsen kan gjenopprettes.

LES OGSÅ:

TEST: 802.11ac i praksis

Les om:

Nettverk