Drømmer om Teknisk museum

Drømmer om Teknisk museum

Universitetet i Oslo skal pensjonere verdens raskeste svitsj.

- Den er moden for pensjon, sier Ole W. Saastad i Usit, Universitetet i Oslos senter for informasjonsteknologi.

- Den bør på Teknisk museum, sier Lars Oftedal, it-direktør i Usit.

Det de henviser til er Magnum, verdens raskeste svitsj, bygget på Skullerud av Oracles norske utviklingsavdeling. På konstruksjonstidspunktet var de ansatt i Sun som Oracle siden kjøpte, først og fremst for Suns Java-teknologi. Med på kjøpet fikk Oracle et utviklingsmiljø som knapt overgås av noe på sitt område.

Røtter til Norsk Data

Oracles norske utviklingsavdeling har røtter tilbake til det tekniske miljøet til Norsk Data. Det er ikke rart at Usit ønsker at det ypperste av norsk teknologi skal stilles ut på Teknisk museum for demonstrere at det fortsatt lages fremragende tekniske løsninger på enkelte områder i Norge.

Magnum på Usit er den andre store svitsjen Sun bygde for å effektivisere kommunikasjonen mellom datamaskiner i et tungregnemiljø. Den første ble bygget for Texas Advanced Computing Center og gjorde at senterets tungregnemaskin var blant de ti raskeste i verden i 2009.

Nettverket

Sun ble kjent for slagordet “Nettverket er systemet”. Det var Suns ansatte nummer fem, John Cage som formulerte uttrykket. Innen tungregning er det blitt en realitet hvor typisk hundre tusen prosessorkjerner jobber sammen om de krevende oppgavene.

Hverken fordelingen eller sammenfatningen av resultatet hadde vært mulig uten et nettverk hvor en svitsj sørger for rask sammenkobling.

Magnum er ikke hvilken som helst svitsj med sin totalkapasitet på 110 Tbit per sekund. Den benytter Infiniband som har en hastighet på 40 Gbit per sekund fra maskin til maskin med den raskeste reaksjonstiden som finnes, bortsett fra spesialteknologien til Dolphin Interconnect.

- Magnum har gjort nytten sin, fremhever Hans A. Eide i Usit, leder av den avanserte brukerkompetansegruppen på tungregning.

Ikke stått stille

- Vi har et veldig sterkt miljø. Dyp forståelse krever mange års erfaring, sa Eivind Rongve, ansvarlig for den tekniske utvikling av Infiniband-svitsjer, da Universitetet i Oslo tok i bruk Magnum.

Oracles utvikling har derfor ikke stått stille. Magnum var selve mesterarbeidet. Nanomagnum er videreføringen, mindre og mer hendig. Distinguished Engineer Ola Tørudbakken har ledet utviklingsarbeidet.

Derfor er mesterarbeidet klar for museum. Universitetet i Oslo trenger ny tungregnemaskin. Der vil nyere tekniske løsninger bli benyttet.

Konsekvensen av Nanomagnum er sammenkoblingen i Oracles to spesialmaskiner, Exadata versjon 2 og Exalogic. Disse spesialmaskinene reduserer tiden for komplekse forespørsler på store datamengder og bearbeiding av applikasjoner. Utviklingen har foregått i tett samarbeid med Oracles andre utviklingsmiljøer i Norge og Sverige.

Nav var første norske bruker av Exadata. Det er i ferd med å bli flere. Elkjøp er en.

Les om:

Nettverk