Ekstrem funksjonalitet

Ekstrem funksjonalitet

FRITZ!Box fra tyske AVM overbeviser igjen.

Vi har tidligere testet flere modeller av FRITZ!Box fra tyske AVM, og har hver gang latt oss imponere over kvalitet og antall funksjoner som skjuler seg i en tilsynelatende ordinær ruter. Vår test av den nye modellen FRITZ!Box Fon WLAN 7270 bringer igjen frem lovordene og smilene.

Her finner vi innebygd ADSL-modem, fire LAN-porter, telefonsentral med egen telefonsvarer, USB 2.0-port for nettverksskriver eller minne, støtte for 802.11n. Nå har AVM i tillegg greid å integrere en DECT-basestasjon som støtter opptil seks trådløse telefoner, og man kan ha inntil tre samtidige samtaler over DECT. Å bruke den innebygde DECT-basestasjonen fungerte smertefritt i vår test.

Som tidligere støtter boksen også SIP-basert IP-telefoni, samt ISDN og analog telefon. Man kan operere med opp til 10 SIP-kontoer fra ulike SIP-tilbydere.

Denne gangen testet vi ikke ADSL-modemet, men koblet 7270 til et kabelmodem. Dermed fulgte vi ikke den vanlige fremgangsmåten når det gjelder konfigurasjonen, noe som skapte litt trøbbel. Men vi kom vel i havn.

Det hele konfigureres via et godt webgrensesnitt hvor det er mulig å aktivere ekspertinnstillinger for å dykke ned i de mer avanserte konfigurasjonene. Vi så flere forbedringer som gjorde brukergrensesnittet mer oversiktlig enn tidligere.

I motsetning til de fleste andre rutere i dette segmentet så er Fritz!Box basert på en liten telefonsentral. Det merker man for eksempel hvis man skal sette boksen tilbake til fabrikkinnstillingene. Det gjøres ikke via en liten knapp, men ved at man kobler til en telefon og taster inn noen få tastetrykk.

Les også: Hjemmekontorets drøm?

Nytt i 7270 er to knapper på toppen av boksen. Disse er for DECT og WLAN. Her kan man legge til ny telefon eller slå av og på det trådløse nettverket.

Løsningen kommer ferdig konfigurert med aktivert WLAN-kryptering, og ved hjelp av AVMs egenutviklede Stick & Surf-teknologi er det en smal sak å koble til en klient.

Det er WLAN-støtte for både 2,4 GHz- og 5 GHz-forbindelser, og alle de vanligste krypteringsstandardene er på plass. Dette er altså en såkalt dual-band ruter når det gjelder 802.11n draft 2.0. I så måte har AVM også laget en 802.11n-basert USB-adapter for de trådløse klientene.

Ruteren har DHCP-server, brannmur, DynDNS-klient og man kan gi VPN-tilgang for opptil åtte samtidige forbindelser. Det er også implementert flere gode mekanismer for tjenestekvalitet. Også støtte for faksmaskiner er lagt inn, og man kan benytte seg av eksempelvis faks-til-epost.

Les også: AVM utvider produktlinjen

AVM har ellers integrert grønn teknologi som sparer strøm når ulike funksjoner ikke er i bruk. Man kan også sette enheten i nattmodus mellom definerte tidsintervaller. For eksempel deaktivere det trådløse nettverket om natten.

FRITZ!Box Fon WLAN 7270 egner seg mest for de minste bedriftene eller på et hjemmekontor. Listeprisen ligger på 249 euro, og det er etter vår mening svært mye teknologi og funksjonalitet for pengene. Mer informasjon finnes på www.avm.de/en eller hos www.pebecom.no .

Les om:

Nettverk