En prosent av internett krasjet

En prosent av internett krasjet

Eksperiment ble suksess for forskerne, krise for mange andre.

Før helgen utførte organisasjonen Reseaux IP Europeens Network Coordination Centre (RIPE NCC), som administrerer ip-adresser i blant annet Europa, et eksperiment.

Sammen med universitetet i Duke sendte de ut en spesiell type data over "Border Gateway"-protokollen (BGP). Protokollen brukes til å finne den korteste veien mellom to rutere.

Hypotesen bak eksperimentet var at BGP kunne misbrukes til å få deler av internett til å krasje. Og ganske riktig; rundt en prosent av infrastrukturen som utgjør internett knelte.

Blokkerte rutere

Rutere som kjørte Cisco sin Internetwork Operating System (IOS) XR taklet dataene dårlig. De korrumperte dataene, før de sendte den videre til andre rutere. Mange av disse likte dataene så dårlig at de kuttet forbinnelsen med Cisco-ruterne, og dermed ble store deler av verdensveven utilgjengelig.

Nettverk i over 60 land skal ha blitt midlertidig ødelagt, og det hele varte i omlag en halv time.

Få timer etter eksperimentet ga Cisco ut en advarsel, hvor selskapet bekreftet at ruter-programvaren hadde problemet som forskerne påpekte. Nå skal feilen være rettet, skriver vår nyhetstjeneste.

Forferdet bransje

Selskapet Renesys jobber med internett-analyse, og synes det er rart at forskerne gjorde det de gjorde.

- Dagene hvor akademikere kan leke med reelle nettverk er på en måte over nå, sier Earl Zmijewski i selskapet, som mener de burde vært mer forsiktige.

- Det ville vært dumt å prøve noe slikt igjen i fremtiden. Jeg er overrasket over at dette kunne finne sted i det hele tatt.

Nettverk