Facebook vil spre internett med droner

Facebook vil spre internett med droner

Via nystartede Connectivity Lab skal Facebook gi tilgang til internett i u-land.

I samarbeid med internet.org vil Facebook i fremtiden gi tilgang til nettet i u-land og i områder hvor det i dag er vanskelig å få bygd ut tilstrekkelig infrastruktur.

Prosjektet skal drives av det nystartede Facebook Connectivity Lab, et initiativ som skal jobbe med nye teknologier og plattformer for å koble sammen internettbrukere over hele verden. En av Facebook-sjefen Mark Zuckerbergs mål er å tilby nett via droner.

Droner med solceller

Nylig kjøpte Facebook opp Ascent, et britisk selskap som har utviklet Zephyr, en solcelledrevet drone som blant annet kan brukes som del i et større nettverk. De ubemannede dronene skal kunne holde seg i luften i lengre tid, i omtrent 20 000 meters høyde, kun drevet av solceller.

Mye kan tyde på at Connectivity Lab blir Facebooks alternativ til Googles Project Loon, som vil gjør noe av det samme. Google ønsker imidlertid å bruke Helium-ballonger i sitt prosjekt for å dele internett i vanskelig tilgjengelige områder.

Facebook Connectivity Lab drives i stor grad av de samme personene som jobber i Facebooks infrastrukturgruppe og med selskapets datasenterprosjekt Open Compute Project.

Internet.org, som Facebook startet i fjor, i samarbeid med blant annet Nokia, Opera, Qualcomm og Samsung. Tidligere har gruppen jobbet med flere andre metode for å spre internett, men ser nå altså ut til å ha landet på en løsning hvor kraftige, landbaserte basestasjoner kommuniserer med satellitter og droner for å gi internettdekning.

Du kan lese mer om prosjektet på Mark Zuckerbergs Facebook-side.

Les om: