Først i verden med trådløs liga

Først i verden med trådløs liga

Tippeligaen i Norge er først i verden med en trådløs liga. Alt til høsten kan publikum på Ullevål nyte de mange fordelene dette har i EM-kvalifiseringen i fotball.

200 enkeltstadioner verden rundt har tatt i bruk slike løsninger, men Norge er først ute med å implementere dette for en hel fotball-liga. Foruten Ullevål er det Rosenborgs Lerkendal i 2015 pluss Viking Stadion og Haugesund som er pilotarenaer.

Løsningen koster fra fem til 15 millioner kroner per stadion for klubbene. Fotballforbundet og Norsk Toppfotball tar noen av de initielle kostnadene. Kombinert med solid sponsing fra Datametrix og Cisco har det redusert investeringen for de enkelte klubbene betydelig.

Noe vi må ha

Administrerende direktør i Norsk Toppfotball Leif Øverland betviler at alle Tippeligaens 16 klubber vil ta i bruk den trådløse stadionløsningen. Prosjektleder Jon Ola Bergaplass sier han er vel fornøyd om åtte klubber har tatt i bruk løsningen i løpet av 2016.

- Dette er bare noe vi må ha. Vi må vinne opplevelseskampen og være i front. Dette er ikke noe vi på Ullevål stadion skal tjene oss rike på. Det er Fotballforbundet og Vålerenga som skal dekke avskrivningen av investeringen. Vår mål er å trekke flere til stadion-opplevelsen, sier en entusiastisk administrerende direktør for Ullevål stadion.

Firedelt løsning

Trådløs liga satser stort på video. Det krever høyere kapasitet. Derfor rutes trafikken via et omfattende WIFI-nett som dekker alle deler av arenaen inn i fastnettet. Mobilnettet makter rett og slett ikke å ta unna trafikken når tusenvis av tilskuere tar fram nettbrettet eller smarttelefonen og tar til å streame video samtidig. Og det er heller ikke økonomisk forsvarlig å dekke en stadion med kun mobilnett-kapasitet kun for noen få timers intensiv bruk i året.

Løsningen består grunnleggende av Connected Stadium Network. Dernest et trådløst WiFi-nett og endelig Stadium Vision Mobil som gjør det mulig å streame flere videostrømmer ut til publikum enten det er fra ulike kameraer på arenaen eller fra samtidige kamper på andre arenaer. En fjerde modul er Stadium Vision som kan levere innhold til ulike flatskjermer på selve arenaen. Det siste inngår ikke i kontrakten, men vil bli implementert, iallfall på Ullevål.

- Vi har erfaring med løsningen i mindre skala fra Ski-Vm i Holmenkollen, fra konserter på Telenor Arena og fra handballhallen på Sotra. Vi er sikre på at løsningen vil fungere godt, sier administrerende direktør i Datametrix, Svein Lerkerød.

Store inntekter

Det er Cisco som leverer teknologien som helt eller delvis er i bruk alt på 200 arenaer i 30 land. Pilotarenaen på verdensbasis har vært og er Sporting Kansas.

- Der forventer de at 50 prosent av inntektene skal komme fra mobil på stadion, opplyser Tina Gundersen i Cisco.

Utfordringen for Tippeligaen er at tilskuertallet er så forskjellig mellom de mest populære og største klubbene og de minste. Og noen klubber er kanskje bare på sporadisk besøk i Tippeligaen.

Tippeligaens ledelse vil bygge løsningen stein for stein med et kritisk blikk på økonomien, men det ligger en klar forventning om at dette skal øke klubbens inntekter over tid. Reklame og sponsing er hovedbasis, men det kan også tenkes utviklet spill og veddemålsopplegg i samråd med Norsk Tipping. Og det er ikke bare video du skal kunne nyte. Du skal også selv kunne sende bilder og video på sosiale medier, bestille billetter eller pølser og brus om det ønskes.

Norsk Toppfotball har utviklet en app som er det eneste du trenger for å bruke tjenesten når den kommer i drift, trolig først på Ullevål i september. Ett er sikkert: Mobilrevolusjonen er kommet til sportsarenaen for alvor. Internasjonalt har det vist seg at 35-40 prosent av tilskuerne er oppkoplet når de opplever en sportsbegivenhet.

Mobilen inntar for alvor idrettsarenaen.

Nettverk