Frykter spionasje gjennom Huawei

USA frykter spionasje gjennom kinesisk nettverksutstyr. Og Huawei er godt etablert også i Norge.

Publisert Sist oppdatert

- I alle andre land der Huawei kom inn i markedet ble det debatt om ting som eierskap, sikkerhet og kulturforskjeller. Her ble det ingen diskusjon i det hele tatt. Det sier sjef for bransjeorganisasjonen IKT-Norge, Per Morten Hoff.

Han føler seg trygg på at Huawei er en seriøs aktør i det norske markedet. Men han etterlyste debatt da kineserne for noen år siden etablerte seg i Norge.

- PST sier jo at det er kinesiske aktører som driver mest spionasje, etterfulgt av Russland, sier han. Han mener det hadde vært sunt om også Norge hadde tatt debatten og at vi nok var litt naive i møte med kineserne.

Huawei er i dag hovedleverandør av infrastruktur til Telenors mobilnett. Også Netcom benytter Huawei, blant annet til 4G-mobilnettet i Oslo.

- Telenor har selvsagt gjort sine vurderinger med hensyn til både sikkerhet og andre forhold rundt valget av Huawei som samarbeidspartner, sier informasjonsdirektør i Telenor, Tor Odland, sier han til Computerworld.

- Vi har gjort grundig forarbeid, og det står vi inne for, sier Odland.

Undersøkes for skjult teknologi

I USA er det derimot stort oppstyr rundt kinesiske telekomleverandører. Både Huawei og ZTE undersøkes for øyeblikket av en granskningskommisjon nedsatt av amerikanske myndigheter, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Kommisjonen skal se på om selskapenes inntreden i det amerikanske markedet vil kunne gi Kina en mulighet til å kapre amerikansk infrastruktur for å drive spionasjevirksomhet. USAs politikere er bekymret for at nettverksutstyret de to selskapene selger kan inneholde skjult militær teknologi som kan spionere og forstyrre telekommunikasjonen i landet.

Utestengt fra trådløsprosjekt

- Det faktum at infrastruktur som er kritisk for landet kan bli brukt mot oss gir grunn til alvorlig bekymring, sier Mike Rogers, medlem av Representantenes hus. Han kunngjorde iverksettelse av granskning på torsdag.

Denne granskningen føyer seg inn i rekken av utfordringer Huawei støter på i USA, der finansdepartementet i september sperret selskapet ute fra å delta i et prosjekt om å bygge et nasjonalt trådløst nettverk. Departementet opplyste ikke årsaken til sperringen, med henvisning til sikkerhetsgrunner.

Huawei mente dette kunne komme til å få en ”kjølende effekt” på selskapets forretninger i USA og satte spørsmålstegn ved om beslutningen handlet mer om politikk enn om sikkerhet.

ZTE sier i en kunngjøring at selskapet legger vekt på å spille med åpne kort og at det vil svare på myndighetenes spørsmål.

- Vi er et børsnotert selskap med virksomhet i mer enn 140 land, og vi er sikre på at en rettferdig undersøkelse kommer til å avdekke at ZTE er en troverdig og lovlydig partner for alle operatørene og deres kunder i USA, skriver selskapet.

Huaweis pressekontakt i Norge, Erik Ganer, ønsker ikke å kommentere saken overfor Computerworld.