Gir proaktiv overvåking

Gir proaktiv overvåking

Programvareselskapet op5 har lansert Monitor 5.0, et omfattende systemverktøy basert på åpen kildekode.

Det helsvenske selskapet op5 har spesialisert seg på såkalt

Open Source Management og utvikler og leverer programvare basert på åpen kildekode, som gir kontroll og overvåking av it-systemer og nettverk.

Den nye op5 Monitor versjon 5.0, er i hovedsak basert på Nagios (www.nagios.org ) men også en rekke andre open source-prosjekter. Løsningen fungerer som et omfattende overvåkingsprogram og kan skreddersys til ulike roller. For eksempel kan it-sjefen få en overordnet oversikt som viser enkle grønne eller røde symboler, mens en nettverks- eller databaseansvarlig får en mer detaljert oversikt.

I vår demonstrasjon av produktet fikk vi se at man enkelt og elegant kan drille seg langt ned for å finne spesifikke detaljer. Det er mulig å gruppere hva som skal administreres/overvåkes. Dermed kan man for eksempel se status for alle komponenter som berører mailsystemet, og således bruke kort tid for å luke bort eventuelle problemer.

Monitor kan overvåke applikasjoner, infrastruktur, operativsystemer og IP-trafikk, men også miljøfaktorer som for eksempel temperatur og fuktighet.

Løsningen kan leveres på egen appliance, kjøres som en virtuell maskin eller installeres som tradisjonell programvare.

- Vi jobber veldig tett med Nagios, og vi har nå utviklet et helt nytt grensesnitt for dette verktøyet. Her finner vi blant annet støtte for PHP og widgeter, samt bedre funksjoner for filtrering og søk, sier Thomas Nilsson i op5 til Nettverk & Kommunikasjon. Han forteller ellers at det tar kun et par dager å sette opp en grunnleggende overvåkingsløsning. Verktøyet fungerer slik at man slår selv på de sjekkene man har behov for.

Systemet overvåker og varsler hvis definerte grenseverdier overstiges, og det er enkelt å se på ulike grafer og annen statistikk. Selskapet har tilleggsproduktet op5 Statistics dersom man vil gå ennå dypere inn i grafer og statistikk.

Tilleggsproduktet op5 LogServer kan brukes til å samle alle loggene og for eksempel filtrere ut spesielle hendelser. Monitor kan også bruke dette verktøyet til å varsle ut i fra loggene.

Ellers er SLA-funksjonalitet en viktig del av verktøyet. Ved planlagt nedetid i forbindelse med vedlikeholdsarbeid kan systemet deaktivere alarmer og samkjøre det hele med SLA-rapporteringene.


I Monitor 5.0 er SLA-oversikt en viktig del.

En ny Geomap-modul for nettvisualisering med Google Maps-støtte er på plass. Her kan brukeren visualisere sin infrastruktur hierarkisk, statisk eller via geokart som benytter Google Maps API og tegner et kart med objekt- og statusinformasjon samt lenker.

- Vi har i dag kunder som overvåker fra 20 noder til over 12 000 noder, sier Nilsson.

Op5 har partneravtaler med Redpill-Linpro og IP-nett her i Norge. Mer informasjon finnes på www.op5.se .

Nettverk