Gratis godteri fra Microsoft

Gratis godteri fra Microsoft

Gratis verktøy for servere er gjerne forbundet med åpen kildekode og ikke Microsoft. Her er noen unntak.

Administratorer av SQL Server, Exchange, Sharepoint og så videre vet at funksjonalitet fort koster penger. Men det finnes verktøy som administratorer kan ha stor glede av, og som ikke koster noe i seg selv, men som er tilbud til allerede betalende brukere av Microsoft-systemer.

Slik har Microsoft knyttet til seg mange relativt lojale brukere opp gjennom årene. Men det betyr jo ikke at verktøyene er dårlige eller uten interesse. Her er et knippe du kanskje bør se nærmere på:

Hyper-V Server 2008 R2

Visst fungerer Hyper-V utmerket på Windows Server 2008, men visste du at du at du kan laste ned en gratis og frittstående versjon? Hyper-V Server 2008 R2 innholder hypervisoren, Windows Server driver-modell og forskjellige virtualiseringskomponenter. Den skal tilby funksjonalitet som klynger, migrering i fart, støtte for mye minne og inntil åtte prosessorer. Noen funksjoner er ikke med i gratis-versjonen, som for eksempel «application failover». Finn ut mer på tinyurl.com/NK-MS1 .

Utrulling av Exchange

Enten du skal installere Exchange 2010 fra bunnen av, eller du skal oppgradere fra 2003 eller 2007, så kan Exchange 2010 Deployment Assistant være til nytte. Dette web-baserte verktøyet stiller spørsmål om systemmiljøet ditt og vil så tilby en liste med oversikt over hvilke steg du bør gjennomføre i prosessen. Stegene følges opp med forklaringer, konkrete instruksjoner til oversikter over hva som bør gjøres og hvorfor.

Du finner den her: tinyurl.com/NK-MS2 .

Analyse av SQL Server

Bruker du Microsoft SQL Server 2008 R2, kan Best Practices Analyzer for denne være verd å se nærmere på. Den er beregnet for it-administratorer og til en viss grad databaseadministratorer. Verktøyet skanner systemene og rapporterer alle konfigurasjonsinnstillinger sammen med markeringer av hvilke innstillinger som bør endres i forhold til det Microsoft har anført som beste praksis for SQL Server. Alternativet til dette gratisverktøyet er å gjøre konfigurasjonen manuelt, men da får du ikke tilbakemelding på oppsettene dine, inkludert anmerkninger og kommentarer på kritiske konfigurasjonsfeil. I tillegg til å gi beskjed om feil, vil du også få informasjon og lenker som skal hjelpe til å fikse problemene. Sjekk tinyurl.com/NK-MStool3 .

AD-migrering

Active Directory Migration Tool 3.2 kan være et viktig verktøy for dem som fortsatt sitter med AD på Windows 2000, som Microsoft nå har avsluttet support på. Verktøyet skal være lett å bruke for å migrere eller restrukturere eksisterende AD-skoger (forests). Brukere, grupper, tjenestekontoer, arbeidsstasjoner og servere skal kunne migreres mellom domener i samme skog eller også mellom skoger (intra-forest og inter-forest er uttrykkene som brukes). ADMT 3.2 håndterer også overføring av sikkerhet og kan flytte sikkerhetsidentifikatorer (SID), passord og lokale profiler blant annet. Verktøyet har eksistert i flere år, men versjon 3.2 støtter også Windows Server 2008 R2. Du finner det her: tinyurl.com/NK-MStool4 .

Migrering til SQL Server

Har du behov for å flytte databaser fra MySQL eller Access til SQL Server, tilbyr Microsoft gratisverktøy for hver av dem. SQL Server Migration Assistant for MySQL bistår i å flytte databaser fra MySQL 4.1 og høyere versjoner til SQL Server 2005, 2008, 2008 R2 og SQL Azure. Verktøyet konverterer MySQL-skjemaer til SQL Server-skjemaer, laster opp skjemaene og migrerer dataene til en nye SQL Server-database. Access-versjonen gjør det samme: Konverterer Access-databaseobjekter til SQL- databaseobjekter, laster dem inn i SQL Server og flytter dataene over. En nyttig funksjon for Access-brukere er at du kan fortsette å bruke Access som frontend applikasjon med linker fra Acess-tabeller til tabeller i SQL Server. MySQL-versjonen: tinyurl.com/NK-MStool5 . Access-versjonen: tinyurl.com/NK-MStool6 .

Oversikt og planlegging

Microsoft Assessment and Planning Toolkit er et agentløst verktøy som automatisk oppdager alle systemene i nettverket og lager en oversiktsliste. Verktøyet kan også foreta en rekke tester, som å måle bruken av SQL. Mest nyttig er kanskje muligheten for å gå igjennom systemene for å kunne fastslå mulighetene for utrulling av Windows 7 og Office 2010. Du finner MAP her: tinyurl.com/NK-MStool7 .

Nettverk