GSM og 3G som VoIP

GSM og 3G som VoIP

Finske Concilio Networks vil gjøre vanlige mobiltelefoner til terminaler for tale over IP.

MALTA: Concilio Networks ble startet av tidligere Nokia-veteraner som hadde jobbet med teknologier for å koble sammen mobilnett som GSM med IP-nett. Med 13 patenter og 19 ansatte har de utviklet to enheter som skal koble sammen IP-nett med mobiltelefoner. Løsningen skal gi alle fordelene med tale over IP, men med mobilen som «last mile».

– Gjennom å bruke mobiltelefoner med GSM eller UMTS mot VoIP slipper du å håndtere sikkerhet slik du må om du bruker WiFi trådløst nettverk. Mobiltelefonene er allerede sikret. Dessuten er det mobilnett med dekning nesten over hele verden, sier Kristian Järnefelt, som er administrerende direktør i Concilio Networks.

Beholder nummer

Han viser til at brukerne kan beholde sine apparater og telefonnumre og få tilgang til tjenester som ligger i VoIP. Dessuten at IP lar deg rute svært rimelig. En global bedrift med tilgang til IP-nett, og det gjelder vel de fleste, kan få en løsning hvor ansatte kan kommunisere med hverandre over landegrensene via mobiltelefoner, men uten mobiloperatørenes svært høye roamingpriser.

Men du kommer ikke unna operatørene med Concilios løsning. Enten det er mobiloperatører med egne mobilnett eller virtuelle operatører som leier mobilnettverk, så må utstyret fra Concilio fysisk kobles til mobilnettet.

IP kjernenett

Løsningen består av Concilio Roaming Gateway og Concilio Access Server. Roaming Gateway kobler VoIP-nettverk til mobilnett for å håndtere autentisering, identifisering og lokalisering (som er viktig for å fastslå om en samtale skal rutes via IP eller mobilnettet). Access Gateway forbinder radionettverket til IP-nett, som så kan benyttes omtrent som det mobile kjernenettet.

Gatewayen kobles til radioaksessnettverket (RAN). RAN består av basestasjoner og basestasjonkontrollere, som i 3G-sammenheng kalles Radio Network Controllers. Disse kontrollerne kobler Concilio seg mot på samme måte som mobilsvitsjene i kjernenettet er koblet til basestasjonkontrollerne.

I bakkant kan et hvilket som helst VoIP-system kobles til: Cisco Call Manager, Asterisk, Microsoft Office Communication Server, Skype eller andre. Det gjør at for eksempel en VoIP-leverandør kan gjøre sin løsning om til et mobilt kjernenett. Teknisk sett, i alle fall. Du kommer ikke utenom eieren av mobilnettet.

Forretningsmodeller

Men Concilio, som har partneravtaler med HP og Cisco, ser for seg at mobiloperatører vil kunne tjene på å la større bedrifter kunne utnytte sine VoIP-løsninger på denne måten. Og da særlig operatører som ikke eier mobilnettet, såkalte «virtuelle operatører».

– I dag jobber mange med å bruke WiFi for å komme seg rundt operatørene. Ikke fordi de foretrekke WiFis radionett i stedet for UMTS, men fordi de vil ha tilgang på tale over IP. Og der har vi altså en bedre løsning, hevder Järnefelt.

Med Concilios løsning kan bedrifter benytte femtoceller og makroceller internt for å gi GSM/3G-håndsettene tilgang til interne VoIP-løsninger og dermed slippe å investere i nye telefonapparater. Men siden du ikke kommer unna at det er Netcom og Telenor som har radio-konsesjonene, er det ikke bare å sette i gang på egen hånd.

På lag med operatørene

Järnefelt peker på at det er mye å hente for operatørene også: De kan nå geografiske områder hvor de ikke er representert i dag og vil kunne opprette lokale roamingavtaler i andre land. De kan bygge ut lokale løsninger i konkurranse med WiFi som er sikrere og som igjen skaper mer lojale kunder, og de vil kunne tilby tjenester som vil være mye rimeligere å utvikle på IP-nett.

Om operatørene går for argumentasjonen er så sin sak. Det som i alle fall er interessant, er at det nå er teknologi til stede som kan knytte sammen mobilnett og IP-nett. Og som ifølge Järnefelt gjør integrerte multimediesystemer tilgjengelige i dag og på en rimelig måte.

Nettverk