GUIDE: Raskere wlan med 5 GHz

GUIDE: Raskere wlan med 5 GHz

Mange nye bredbåndsrutere støtter trafikk i 5 GHz-frekvensbåndet - og kan i praksis mangedoble nettverksytelsen din.

Etter hvert har det blitt mer og mer vanlig at wlan-rutere og aksesspunkt tilbyr 802.11n-kommunikasjon både over 2,4- og 5GHz-båndet. Flere og flere pc-er (eller klientadaptere) tilbyr også støtte for 5 GHz 802.11n.

Problemet med 2,4 GHz er at det er etter hvert mange wlan, og annet type trådløst utstyr, som opererer på dette frekvensbåndet. Spesielt i et miljø hvor det blir mange trådløse nettverk kan det derfor være vanskelig å få optimal ytelse. En ting er andres nettverk - det kan i en del sammenhenger også være hensiktsmessig å fordele sitt eget nettverk over 2,4 og 5 GHz. For eksempel at den vanlige bruken av bærbare pc-er går på 2,4 GHz, mens trafikken for streaming av video fra pc-en til medielink/spillkonsoll kan gå mer uforstyrret på 5 GHz-båndet.

Bruk av 5 GHz-båndet for wlan er ikke noe nytt med 802.11n. Også 802.11a støttet dette. Det man tidligere så på som ulemper med 802.11a var blant annet kort rekkevidde, dyre wlan-rutere/aksesspunkt og at wlan-kortene i bærbare pc-er gjerne ikke støttet det. 802.11n via 5 GHz er imidlertid støttet av mange wlan-kort som leveres i bærbare i dag - f.eks. støtter alle Centrino 2-pc-er både 2,4 og 5 GHz. Dette er pc-er med Intels Wi-Fi Link 5000-serie av wlan-kort. Også Intels 4965AGN-kort, som man også finner i en del pc-er som er over 2 år gamle, støtter 5 GHz meget godt.

Med flere pc-er i huset kan det også være at man har enkelte modeller som gjør at man fortsatt må ha kompatibilitet med 802.11g, og kanskje også 802.11b, må opprettholdes. Når maskiner, eller andre wlan-enheter, med dette er i bruk vil man begrense ytelsen på det trådløse nettverket til hva disse støtter. Med en ruter som støtter både 2,4 og 5 GHz vil man ha mulighet til gjøre det slik at de gamle maskinene bruker 2,4 GHz, mens de nyere som støtter 5 GHz benytter det og man kan unngå en del av degraderingen av ytelsen.

LES OGSÅ:

Bedre bredbåndsruter

Ulemper?

En ulempe med 5 GHz-båndet blir fortsatt rekkevidden. Man vil kunne se at etter hvert som avstanden blir større går signalstyrken ned i raskere tempo enn for 2,4 GHz. Man må her imidlertid ikke bli lurt av signalstyrken - selv om man har svakere signal har vi i våre tester sett at ytelsen likevel kan være langt bedre med 5 GHz.

I praksis

Vi brukte en D-Link DIR-855 wlan-ruter. Når denne kom på markedet for et par år siden var den blant de første med støtte for både 2,4 og 5 GHz. Mens man på noen rutere må velge mellom å bruke 2,4 eller 5 GHz kan DIR-855 settes opp med begge samtidig - hvert nettverk får da sin separate SSID.

Undertegnede bor i rekkehus og det er svært mange andre nettverk i området. Mange er såpass tett at de har meget høy signalstyrke.

DIR-855-ruteren står i stua, og vi brukte stua som første plassering for testing. Videre ble det gjort målinger på hjemmekontoret i andre etasje og en ytterbod. Som server for testingen ble en pc koblet til via kabel til ruteren. For måling av ytelsen har vi benyttet verktøyet iperf, samt gjort filkopieringsoperasjoner. Vi har benyttet bærbare pc-er basert på Intel Wi-Fi Link 5300 og Intel Wi-Fi Link 4965AGN. Ruteren er satt opp med WPA2/AES.

I stua målte vi båndbredden til 24 Mbit upstream og 44 Mbps downstream via 2,4 GHz. En overgang til 5 GHz ga henholdvis 124 og 128 Mbps. Med andre ord opptil over fem ganger bedre ytelse. Vi er her imidlertid ikke mer enn 3-4 meter i fra ruteren og har mer eller mindre fri sikt.

Opp i andreetasjen faller 2,4 GHz-ytelsen til 17 Mbps upstream og 26 Mbps downstream. For 5 GHz er det henholdsvis 61 og 51 Mbps. Forskjellen er altså ikke like stor, men fortsatt gir 5 GHz flere ganger bedre ytelse.

Forflytter vi oss ut av huset og inn i uteboden er 2,4 GHz nede i 15 Mbps upstream og 18 Mbps downstream, mens 5 GHz klarer 22 og 26 Mbps. Her kan vi også se at vi i utgangspunktet har langt bedre signalstyrke på 2,4 GHz ifølge anvisningen i Windows, men i praksis er altså ytelsen med 5 GHz likevel høyere.

Konklusjon

Skal man kjøpe wlan-ruter i dag og ønsker bedre ytelse enn å bare få utnyttet bredbåndslinjen sin kan det være stor fordel med en som støtter 5 GHz i tillegg til 2,4 GHz. Og man må ikke la seg lure av at signalstyrken oppgis som lavere - trafikken kan likevel gå langt langt raskere. Såklart, resultatene man får i praksis vil også kunne variere med den ruteren man har, påvirkninger fra andre nettverk, wlan-kortet i pc-en og ikke minst huset/lokalet.

Rutermodellene som støtter 5 GHz blir ikke blant de rimeligste, men man kan nå finne modeller til under tusenlappen, mens det er flere til litt over. Nå har vi ikke konkret testet en del av modellene som nå er tilgjengelig, og kan nødvendigvis ikke da gi konkrete anbefalinger. Modellen vi i denne sammenheng har brukt er D-Link DIR-855 som har vunnet våre to siste sammenligningstester, men som har en høy pris. Netgears nye WDR3700 holder vi nå på å teste og vil komme tilbake med en test av om ikke lenge. Her har vi så langt også sett bedre ytelse med 5 GHz i miljøet den er testet i. Netgear har også flere modeller, blant annet WDR3300 som koster under tusenlappen. Også Apples Airport Extreme og Time Capsule støtter 5 GHz. For eldre modeller av disse kreves en firmwareoppdatering for å sette opp separate nettverk med 2,4 og 5 GHz.

Test din ytelse

Ønsker du å gjøre tester i ditt nettverk kan filkopiering mellom maskiner gi en god pekepinn. Bruker man kommandolinjeverktøyet Robocopy, som følger med i Windows Vista og Windows 7, får man etter endt rapportering oppgitt overføringshastighet (i megabyte per minutt, hvilket man kan dele på 60 og så gange med 8 for å få resultatet i megabits per sekund). Man bør da passe på å kun kopiere en katalog med store filer, fortrinnsvis over 10 megabyte per stykk (eller en enkelt stor fil på 100 megabyte eller mer). Det er viktig at det er litt størrelse på datamengden for å få et realistisk resultat. Man kan eventuelt også prøve verktøyey JPerf. Programmet settes opp med en klientdel og en serverdel. Programmet tilbyr en rekke opsjoner for testingen og man bør lese dokumentasjonen for å få på plass de riktige/relevante innstillingene.

LES OGSÅ: Slik setter du opp nettverk hjemme

Les om:

Nettverk