- Har ikke tvunget Telenor til samtrafikk

Telenors helomvending i NIX-saken mottas positivt. Påskuddet for å trekke seg ut var uansett syltynt, mener USIT.

Publisert Sist oppdatert

Det ble fredag kjent at Telenor nå vurderer å koble seg tilbake på NIX (Norwegian Internet Exchange), det universitetsdrevne knutepunktet for Internett-trafikken i Norge.

- Vi vurderer nå å gå tilbake til NIX i løpet av fjerde kvartal. Det skyldes at NIX 23. juli endret sine retningslinjer, slik at det ikke lenger er tvungen samtrafikk på NIX, sa informasjonssjef Arild Johannessen til Computerworld fredag.

LES OGSÅ: Nye NIX-regler passer Telenor bedre

- Ikke noe nytt

Ifølge Telenor er grunnen for holdningsendringen en endring i avtalevilkårene som gjør at selskapet selv kan velge hvem de vil ha samtrafikk med.

Men det er lenge siden det ble praktisert tvungen samtrafikk, sier universitetslektor Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo.

- Telenor har latt som de ikke har visst om det. Men selskapet har ikke inngått en eneste peering-avtale siden 2002-2003. Den reelle grunnen er nok at de innser at NIX, med sine fem knutepunkter, er den beste garantisten for et nøytralt Internett i Norge. Så det er hyggelig at de er tilbake, sier Hannemyr.

Det er flere år siden det ble praktisert tvungen samtrafikk, bekrefter Kjetil Otter Olsen, seksjonssjef i USIT.

- Status da vi startet opp med USIT i 1993 var det et krav at alle måtte prate med alle. Etter hvert som nettet utviklet seg og ble mer kommersielt, fungerte ikke det lenger, sier Olsen.

Ikke hørt fra Telenor

Siden 2003 har det ikke kommet noen pålegg om tvungen samtrafikk, påpeker Olsen, som opplyser at Telenor selv sluttet med denne praksisen fra 1. januar 2004. Olsen er derfor litt overrasket over Telenors eventuelle holdningsendring.

- Telenor har ikke tidligere bedt om eller etterlyst endringer i avtaleteksten. Det eneste nye i dette er derfor at kontraktene er oppdatert slik at de stemmer overens med det som har vært praksis i flere år. Vi påbegynte dette arbeidet i 2005, men det har trukket ut fordi Post- og teletilsynet ikke hatt ressurser til å hjelpe til med jobben.

Etter bråket som oppsto i vår, tok USIT defor skjeen i egen hånd.

- Etter at det ble mye debatt rundt dette, bestemte vi oss derfor for å oppdatere kontraktsvilkårene selv. Samtidig har vi også fått med de regionale knutepunktene i Trondheim, Bergen, Tromsø og Stavanger.

NRK fornøyd

- Vi er glade for at Telenor har snudd. Det betyr at vi har fått et gjennomslag for å beholde NIX som knutepunkt, sier Bjarne André Myklebust, teknologiansvarlig i nrk.no.

Det betyr ikke at alle konflikter med de tunge innholdsleverandørene Schibsted og NRK er løst. Det har ikke vært noen dialog mellom NRK og Telenor etter at reglene ble endret.

- De vil ikke ”peere” med Schibsted og oss, så der er vi fortsatt uenige. Men det er viktig for oss å få fram at nettet er asynkront. Det blir ikke riktig når en distributør skal ta betalt to ganger. Det er viktig for oss, men minst like mye for mindre ISP-er. Telenor, med over 50 prosent av internettrafgikken i sine nett, bør ikke sitte med en egen distribusjonskanal for nettet der de selv legger alle betingelsene, sier Myklebust.

Et NIX uten Telenor ville vært veldig svekket, mener Myklebust.