Hindrer pc-en din rask internettbruk?

Hindrer pc-en din rask internettbruk?

Ruteren er viktig for trådløsytelsen, men våre tester viser at det like gjerne kan være pc-en eller wlan-adapteren som er flaskehalsen.

Når trådløsytelsen er dårlig er det ofte ruteren/aksesspunktet som får skylda. Ser vi på våre tester de siste par årene, som riktignok begrenser seg til en del av de mer avanserte og påkostede trådløsruterne, er det ikke nødvendigvis de store forskjellene mellom ruterne når det gjelder rekkevidde og wlan-ytelse. Derimot kan det samtidig være meget stor ytelsesforskjell avhengig av hvilken pc man benytter mot dem.

Da vi testet Cisco Linksys E4200 prøvde vi flere forskjellige 802.11n-klienter for å se på nettverksytelsen – både pc-er, nettbrett og mobiltelefoner. Vi kjørte testene på 2,4 GHz-båndet, som for de fleste er det mest aktuelle å bruke. (Riktignok er det en del bærbare pc-er som støtter bruk av 5 GHz, som i en del sammenhenger kan gi bedre ytelse).

Vi brukte her også mer eller mindre standard oppsett for ruteren.

Våre målinger viste at med en relativt rask bredbåndsforbindelse ble det faktisk i flere tilfeller wlan-klienten som var flaskehalsen.

At et produkt er sertifisert for 802.11n-standarden betyr på ingen måte at ytelsen man kan forvente trenger å være i nærheten av et annet 802.11n-produkt.

Det har vi gjentatte ganger kjørt tester som har bevist. 802.11n kan implementeres med teoretisk makshastighet på 72, 150, 300 og 450 Mbps og over 2,4- eller 5 GHz-frekvensbåndet.

LES OGSÅ:

Slik får du bedre trådløsnett

Bedrifts-pc-er bedre

Det vi gjerne også har sett igjennom våre tester av pc-er, er at bedriftsmodeller ofte har bedre wlan-kort enn det som benyttes i konsumentmodeller. Våre tester gjennom de siste fire årene har også vist at Intels wlan-kort jevnt over gir god ytelse og svært sjeldent kompatibilitetsproblemer. Noe av bakgrunnen for dette er at disse er svært utbredt, og vi regner med at ruterprodusentene derfor er ekstra nøye med å sjekke sine produkter opp mot disse. I pc-er for bedriftsmarkedet er det ofte nettopp Intels wlan-kort som benyttes.

I tillegg til forskjeller i ytelse sett over litt tid ser vi også at det i noen sammenhenger kan være adaptere som gir høyere forsinkelser eller av og til stopper opp litt. Ved vanlig bruk trenger ikke dette være noe man merker, men ved streaming av video eller spill kan det bli veldig merkbart.

Ekstrem ytelsesforskjell

En av testene vi kjørte var en enkel filoverføringstest, hvor vi kopierte flere større filer mellom en NAS og ulike-pc-er. NAS-en var koblet til ruteren via gigabit Ethernet.

Pc-ene var en miks av litt eldre og nyere maskiner, og med forskjellige wlan-kort. Alle hadde 802.11n-støtte. Vi testet også noen usb-wlan-moduler vi hadde liggende med 802.11n-støtte.

Litt overraskende var det den eldste pc-en som ga det beste resultatet – dette er en Lenovo Thinkpad T61p med Intel Wi-Fi Link 4965AGN-adapter. Dette wlan-kortet kom på markedet så tidlig som våren 2007!

På Lenovoen fikk vi cirka 73 Mbps overføringshastighet. Til sammenligning klarte ikke Samsungs nye Series 9-pc mer enn 14 Mbps. Pc-en fra Lenovo var altså mer enn fem ganger raskere enn pc-en fra Samsung!

14 Mbps er lavere enn hva mange har som bredbåndshastighet. Det betyr at man kan oppleve å betale for bredbåndshastighet man ikke får utnyttet fordi den nye pc-en man har for treg trådløsytelse. (Vi testet også denne pc-en mot to andre gode rutere, og fikk omtrent de samme resultatene...).

Det våre tester også viser er at usb-wlan-adaptere gjerne gir dårligere ytelse enn løsninger som er integrert i pc-er - noe av bakgrunnen for dette vil være at man ikke har muligheten til å ha i nærheten så gode antenner i en liten usb-wlan-adapter som inne i en bærbar pc. I tillegg later det til at det også er mest fokus på lavest mulig pris på usb-wlan-adapterne, noe som resulterer i at det er rimelige løsninger som benyttes.

Disse ytelsestestene ble kjørt i en enebolig i et område der det ikke er spesielt mange andre trådløse nettverk med sterkt signal. Avstanden mellom wlan-ruteren og klient er heller ikke mer enn 5-6 meter, og gjennom et par lettvegger. Vi erfarte også at det var svært store forskjeller på rekkevidden til de ulike produktene. Så neste gang du ikke finner trådløsnett og hun som sitter ved siden av deg har forbindelse, så er det helt på sin plass å mistenke pc-produsenten din for å ha spart penger på en dårlig wlan-implementasjon.

Les videre på neste side....

Les om:

Nettverk