Huawei utestengt fra Australia

Huawei utestengt fra Australia

Det kinesiske selskapet kan bare glemme å få levere utstyr til Australias bredbåndsløft. Årsaken er frykt for cyberangrep.

Det australske statsadvokatembetet skal ha gitt Huaweis toppsjef i Australia klar beskjed om at selskapet ikke får levere utstyr til landets storsatsing på bredbåndutbygging, National Broadband Network (NBN), grunnet frykt for cyberangrep fra Kina.

Huawei, en av verdens største leverandører av telekommunikasjonsutstyr, har i årevis kjempet mot bekymringer for at selskapets produkter skal inneholde ondsinnet utstyr eller programvare som legger til rette for spionasje eller cyberangrep.

I en kommentar til australske Sky News sier Huaweis forretningsdirektør Jeremy Mitchell at selskapet er vant med at lista legges høyere for dem på grunn av selskapets kinesiske herkomst, men at Huawei er sikre på at de skal overkomme dette hinderet, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

200 milliarder kroner til bredbånd

National Broadband Network er et prosjekt med målsetting om å levere fiberoptisk bredbåndstilkobling til 93 prosent av australske hjem innen 2020, og prosjektet har en verdi på 36 milliarder australske dollar, over 213 milliarder kroner.

Det fransk-amerikanske selskapet Alcatel-Lucent vant i 2010 kontrakten om å levere gigabit passive optical network-utstyr (GPON) til det australske NBN. GPON er et IP-basert system som gjør at flere hjem eller bedrifter kan dele en fibertilkobling fra en nettilbyders sentrale kontor. Teknologien er en av Huaweis spesialiteter, men ifølge mandagens Australian Financial Review ble selskapet nektet å levere inn anbud, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Huawei har ved flere anledninger tilbudt myndigheter, også de australske, mulighet for innsyn i kildekoden samt mulighet til å gjennomgå selskapets it-utstyr for å avkrefte at det er fare for angrep eller spionasje.

Ifølge Jeremy Mitchell er Huawei involvert i åtte av ni av de største nasjonale bredbåndsprosjektene på verdensbasis.

Huawei leverer også utstyr til Telenors og Netcoms mobilnettinfrastruktur her i Norge.

Informasjonsdirektør i Telenor, Tor Odland, sa følgende til Computerworld i november i fjor:

- Telenor har selvsagt gjort sine vurderinger med hensyn til både sikkerhet og andre forhold rundt valget av Huawei som samarbeidspartner. Dette står vi inne for, sa Odland.

Nettverk