Klart for neste generasjon wlan

Klart for neste generasjon wlan

På CES-messen er de første produktene basert på 802.11ac blitt presentert.

Brikkesett fra Broadcom er å finne i wlan-rutere og aksesspunkter fra de fleste produsentene - i hvert fall når det gjelder produkter rettet mot SOHO-markedet, men også løsningner rettet mot litt større bedrifter. Også enhetene som leveres av mange internett-leverandører er basert på Broadcoms teknologi.

Broadcoms posisjon i markedet gjør det spesielt spennende når de nå under CES-messen i Las Vegas kunne presentere brikker som kan benyttes av andre produsenter til å lage wlan-rutere og aksesspunkter for 802.11ac, som man forventer blir etterfølgeren til 802.11n.

De endelige spesifikasjonene for 802.11ac er forventet klare mot slutten av året. At spesifikasjonene ikke har vært klare når det gjelder 802.11-standardene, har tidligere ikke hindret produsentene i å komme med produkter. For 802.11n så man en stor mengde produkter på markedet flere år før 802.11n-spesifikasjonen var helt ferdig spikret.

LES OGSÅ:

DD-WRT-ruter fra Buffalo

802.11ac vil benytte 5 GHz-båndet. I dag kan også 802.11n benytte dette frekvensområdet, og det er mange av de litt mer avanserte aksesspunktene på markedet som støtter dette.

Det vi har sett i våre tester er at bruk av 5 GHz-båndet vil kunne by på en god forbedring av ytelsen, spesielt i områder hvor det er mange andre nettverk og annet utstyr som forstyrrer på 2,4 GHz-båndet.

Ulempen med 5 GHz-båndet er imidlertid gjerne kortere rekkevidde. Ytelsesforbedringen i forhold til dagens teknologi kommer blant annet gjennom å bruke et større frekvensområde for tilkoblingen - det vil si en høyere kanalbredde.

Med dagens 802.11n er standard å bruke 20 MHz kanalbredde, men mange løsninger tilbyr at 40 MHz benyttes, hvilket kan gi en god forbedring av ytelsen. For 802.11ac økes dette til 80 MHz. Slik vi forstår det vil det også være muligheter å utvikle løsninger som benytter 160 MHz kanalbredde. Dette vil vi imidlertid tro kan gi litt utfordringer i områder med flere nettverk i 5 GHz-båndet.

LES OGSÅ:

GUIDE: Raskere wlan med 5 GHz

Rekkevidden for 5 GHz vil ellers kunne økes gjennom forbedrede antenneløsninger, og blant annet bruk av en design som mer dedikert kan sende signalene i den retningen enheten man kommuniserer med befinner seg i. Dette er en løsning man nå har sett enkelte produsenter av wlan-rutere basert på 802.11n har kommet med - blant annet D-Link og Belkin.

Antallet parallelle kommunikasjonsstrømmer fordobles under 802.11ac sammenlignet med 802.11n.

Broadcom spesifiserer hastigheter på opptil 1,3 Gbps for løsningen de har annonsert. I henhold til spesifikasjonskladden for 802.11ac vil også høyere hastigheter være mulig - blant annet gjennom bruk av opptil åtte antenner.

Dette er imidlertid bare teoretiske hastigheter - man skal vel i første omgang si seg særdeles godt fornøyd om 802.11ac fikk den teoretiske maksimalhastigheten for 802.11n, hvilket er 450 Mbps for den siste generasjonen 802.11n-produkter. Riktignok mener (naturligvis?) produsentene at 1,3 Gbps skal være mulig å nå reelt med 802.11ac-produkter.

LES OGSÅ:

Hindrer pc-en din rask internettbruk?

Les om:

Nettverk