Kraftig wlan-ruter fra Asus

Kraftig wlan-ruter fra Asus

Asus RT-N66U har lovende spesifikasjoner i tillegg til stilig design.

Asus produserer så mangt, og med forgjengeren til RT-N66U, RT-N56U, at de også kan lage gode wlan-rutere.

RT-N66U støtter bruk av både 2,4- og 5 GHz-frekvensbåndet, og opptil 450 Mbps båndbredde for begge frekvensene. Antennene er plassert i bøylene som går over ruteren.

For maksimal utnyttelse av ruteren trenger man wlan-kort i pc-en med tre antenner, for eksempel via Intels Wi-Fi Link 6300-kort. Ruteren benytter seg av kraftige eksterne antenner. Det gjør kanskje at ruteren ikke blir like pen som løsninger med integrerte antenner, men det gir muligheter for bedre rekkevidde og ytelse, samt også muligheten for entusiaster til å utstyre ruteren med tredjeparts antenner hvis man har spesielle behov.

LES OGSÅ:

TEST: Netgear WNDR4500 N900 - Dyrest og best?

Kortplass

Ruteren har også en intern microSD-kortplass som kan benyttes til å gi økt intern lagringsplass. Dette er et element som vi tror kan gjøre ruteren aktuell for en del tredjeparts programvareløsninger, hvis ruteren skulle være basert på en prosessor og radioer som er enkelt å få støttet i slike løsninger.

Slik vi forstår Asus' pressemelding har ruteren integrerte klienter for delingsnettverk. Man kan koble til en ekstern harddisk og kjøre nedlastinger på ruteren uten at noen pc er påslått. For kablet nettverk har ruteren støtte for Gigabit Ethernet.

Ifølge pressemeldingen skal ruteren være utstyrt med kraftig forbedret programvare og brukergrensesnitt sammenlignet med tidligere modeller fra Asus, samt at ruteren har en prosessor som skal tåle svært mange parallelle sesjoner. For eksempel at flere brukere på nettverket benytter P2P-teknologi er noe som kan sette ruteren under stress – spesielt hvis det samtidig er mer tidskritiske operasjoner som videostreaming for andre brukere.

Så vidt vi kan se er dette tredje gang Asus annonserer ruteren RT-N66U. Spesifikasjonene har for så vidt vært ganske like hver gang etter at den først ble vist fram under fjorårets CES-messe. Senere ble ruteren på nytt annonsert under Computex, men da med ny design - før den nå lanseres for tredje gang. Denne gangen er det imidlertid den forbedrede programvaren som er nyheten. Slik det virker for oss i hvert fall, er dette et produkt Asus har jobbet svært lenge med før det har kommet på markedet.

Prisen ser ut til å bli liggende på rundt 1300 norske kroner inklusive mva. Flere nettbutikker har allerede ruteren i sine lister, men ikke på lager. Ifølge Asus vil RT-N66U i siste versjon bli tilgjengelig fra mars måned i Norge.

LES OGSÅ:

TEST: D-Link DIR-645 - Tenkende wlan-ruter?

Les om: